Има съмнения, че и наши еколози и протестъри са били

...
Има съмнения, че и наши еколози и протестъри са били
Коментари Харесай

С €82 млн. Русия финансира aнтишистови протести в Европа


Има подозрения, че и наши еколози и протестъри са били финансирани

Руската федерация (РФ) е заделила 82 млн. евро за поддръжка на екологични митинги против добива на шистов газ в страните от Евросъюза, най-много – в Румъния и Франция. Това съобщи ръководителят на Комисията по промишленост на Камарата на депутатите в Парламента на Румъния Юлиан Янку, представен от националната организация Agerpres.

Според него Москва е заинтригувана да резервира пазара на Европейския съюз (ЕС) за себе си. По същата причина, съгласно него, Русия „ блокира “ няколко огромни инфраструктурни газотранспортни плана, като този за газопровод NABUCCO. „ Оттук идва и обезвереният опит да блокира огромните инфраструктурни планове, вижте какво се случи с NABUCCO, по какъв начин бе блокиран достъпа на европейците до тези значими резурси, вижте митингите против шистовия газ, които наблюдавахме и бидейки сякаш акции на еколози, де факто подкрепяни от Русия, в този момент виждаме за какво... “, споделя депутатът.

Той напомня, че до една трета от енергийните запаси, които употребява Европа, идват от Русия, като по този метод РФ си обезпечава една трета от Брутният вътрешен продукт за сметка на износа на петрол и газ. „ И в този момент Европа си слага една огромна въпросителна, защото няма по какъв начин да си заместиш за една нощ толкоз огромна взаимозависимост от Русия. Инфраструктурата е мъчно да бъде построена за една нощ, а цената на втечнения газ към момента е по-висока от тази на стандартното синьо гориво. В тези условия, въглищата и нуклеарната сила се разискват като възможни цели “, заключи Юлиан Янку.

Както е известно, GreenPeace в Румъния, както и редица други неправителствени и екоорганизации от няколко години насам упорстват за подобен на този в България мораториум за изследванията и добива на шистов газ. Американската Chevron преди месеци окочателно си затвори офиса в София и се откри в Букурещ, където към този момент прави изследвания в няколко залежи в Северна Добруджа – до границата с България. В диалога си с румънския министър председател Виктор Понта, вицепрезидентът на Съединени американски щати Джо Байден се пошегува, че „ зависимостта от Chevron отново е по-добре от тази от „ Газпром “.

На същото мнение е и главният политически съперник на румънското ляво държавно управление – президентът Траян Бъсеску, който неколкократно упрекна протестиращите екоактивисти, че „ зад тях стоят ползите на „ Газпром “. Според него Москва се притеснява, че „ Румъния се трансформира в експортьор на газ и остави „ Газпром “ без част от европейския пазар “. Това обаче не попречи на „ Газпромнефт “ през 2013 година през дъщерната си компания в Сърбия NIS Petrol да завоюва търга за изследвания за шистов газ в област Бихор в западна Румъния.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР