Има руски интерес България и Северна Македония да не могат

...
Има руски интерес България и Северна Македония да не могат
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Има руски интерес България и РСМ да нямат добросъседство

Има съветски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една постоянна географска зона, в която да има свободно придвижване на хора и капитали и съгласие сред народите. Това сподели началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова в „ 120 минути " по бТВ мотив експулсирането на 11 съветски дипломати от България в границите на седмица.

Данните за това, че тези дипломати не работят в полза на българското държавно управление, че не извършват единствено дипломатически функционалности, са били известни от дълго време, само че не е било подхванато нищо от службите, акцентира Бориславова. Възложенията им са включвали и дестабилизиране на връзките на България със западните й съседи, в това число със Северна Македония, добави тя.

Подобни данни има и от управляващите в Северна Македония - за съветски ползи, които противодействат на връзките на добросъседството.

Българското държавното управление ще се съгласи с решението на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна, съобщи Бориславова. „ Това е решение по сензитивен въпрос, за който би трябвало да се подсигурява, че дава отговор на възприятието за защитеност на българския народ ", съобщи тя.

Основната цел на актуализацията на бюджета е обезпечаване на обществените политики на държавното управление, съобщи Лена Бориславова. „ Стратегията на държавното управление във връзка с пенсионерите е за трайно преизчисляване и увеличение на пенсиите, тъй че те да могат да водят заслужен метод на живот. Това сега не се случва за най-малко половината от тях ", уточни тя.

Реформа е нужна освен в пенсионната система, само че и в опазването на здравето, образованието и военния бранш, където има основни дефицити и систематична липса на финансиране. „ Това са огромните провокации, пред които всяко едно ръководство в този момент би трябвало да се оправи през тази година ", уточни Бориславова.

Тя изрази вяра, че плануваното нарастване на заплатите на здравните служащи ще се случи преди 1 януари 2023 година „ Още идващите няколко седмици ще имаме едно качествено нарастване по дълготраен метод на заплатите на медицинските специалисти. Това, към което сега знам, че е на масата на договарянията и зависи от всички страни да се обединят към него, е минимална съществена заплата за лекари с една компетентност - 2000 лева, а за медицински сестри - 1500 лева ", изясни Бориславова.

Тя обаче добави, че това ще се отнася за тези лечебни заведения, при които това е скрепено с групов трудов контракт и се съблюдава правилото за съответствие 1 към 20 сред най-високата и най-ниската заплата. „ Защото има такива „ перверзни " обстановки, в които управлението на едно болнично заведение взимат стотици хиляди лв., те не влизат на интервенции, не дават нощни смени и остават младите лекари да се мъчат със обстановката ", съобщи началникът на кабинета на премиера.

Тя означи, че България е една от дребното страни, които са на минималната ставка на данък и в случай че желаеме да използван мярка за енергийна помощ, би трябвало да желаяме позволение от Европейски Съюз и той да важи за всички страни членки. В страните, в които сега понижават акцизите на горивата, тъй като те изначално имат по-висок от минимума, който е позволен.

Бориславова добави, че на идващия съвет в Брюксел ще бъде разгласен и солидарният фонд, с който страната ни ще има право да получи финансови средства да закупи газ за хранилището в Чирен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР