Има руски интерес България и Северна Македония да не могат

...
Има руски интерес България и Северна Македония да не могат
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Има руски интерес България и РСМ да не могат да имат добросъседство

Има съветски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една постоянна географска зона, в която да има свободно придвижване на хора и капитали и съгласие сред народите.

Това съобщи в ефира на бТВ началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова във връзка експулсирането на 11 съветски дипломати от България в границите на седмица.

„ Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в полза на българското държавно управление, че не извършват единствено дипломатически функционалности, а имат съответно предоставения, в това число да работят за това да се дестабилизират връзките на България със западните ѝ съседи, в това число Северна Македония “, добави тя.

Бориславова добави, че има такива данни и от управляващите в Северна Македония, че там също има съветски ползи, които противодействат на връзките на добросъседството, които са сензитивен миг за връзките сред двете страни.

“Българското държавното управление ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по сензитивен въпрос, за който би трябвало да се подсигурява, че дава отговор на възприятието за защитеност на българския народ”, съобщи още началникът на кабинета на премиера.

„ Стратегията на държавното управление във връзка с пенсионерите е за трайно преизчисляване и увеличение на пенсиите, тъй че те да могат да водят заслужен метод на живот. Това сега не се случва за най-малко половината от тях. В новия бюджет и актуализацията, която сме планували, тъкмо това ще е главната цел. Ние също одобряваме (COVID добавка от 60 лева към пенсията), като доста значима добавка, на която всеки пенсионер има право “, съобщи Бориславова.

По думите ѝ никой не е очаквал такава инфлация нито в народен, нито в международен проект.

„ Това са огромните провокации, пред които всяко едно ръководство в този момент би трябвало да се оправи през тази година. Да, желаеме да има нов метод на пресмятане на пенсиите, който да подсигурява заслужен метод на живот. В България освен секторът на пенсионната промяна е този, който би трябвало да бъде изменен, имаме бранша на опазването на здравето, където имаме основни дефицити, военното министерство също страда от систематична липса на финансиране, образованието също “, разясни тя.

„ Вярвам, че преди 1 януари 2023 година, още идващите няколко седмици ще имаме едно качествено нарастване по дълготраен метод на заплатите на медицинските специалисти. Това, към което сега знам, че е на масата на договарянията и зависи от всички страни да се обединят към него, е минимална съществена заплата за лекари с една компетентност – 2000 лева, а за медицински сестри – 1500 лева “, изясни Бориславова.

Тя обаче добави, че това ще се отнася за тези лечебни заведения, при които това е скрепено с групов трудов контракт и се съблюдава правилото за съответствие 1 към 20 сред най-високата и най-ниската заплата.

„ Защото има такива „ перверзни “ обстановки, в които управлението на едно болнично заведение взимат стотици хиляди лева те не влизат на интервенции, не дават нощни смени и остават младите лекари да се мъчат със обстановката “, съобщи началникът на кабинета на премиера.

В Гърция сумата за подкрепяне на пенсионери и обществено слаби е 200 евро за Великден, има и ваучери от 40 евро за гориво за обществено слаби. В Италия пък има понижение на акциза за горивата с 25 евроцента за литър, цени на ток и газ ще са замразени за 5 млн. семейства до края на годината. В Германия ще се даде еднократна енергийна помощ от 300 евро за всяко домакинство, има и 30 евроцента понижение на акциза за бензина и 14 евроцента за дизела.

„ Минималната ставка на акциза е обезпечено на равнище Европейски Съюз и ние под нея не можем да паднем. Към момента България е една от дребното страни, които са на минималната ставка на данък – т.е., в случай че желаеме да използван сходна мярка, би трябвало да желаяме позволение от Европейски Съюз и той да важи за всички страни членки “, съобщи Бориславова.

„ Най-голямата подбуда за феноменът с повишаване на цените е цената на електричеството и на ресурсите за генериране на електрическа енергия. Затова натам са ориентирани и напъните ни – с изключение на помощта за Великден, с изключение на мораториума, който действаше до момента и цените за битовите консуматори не са се покачили от предишното лято, идната стъпка е да генерираме енергийна самостоятелност на страната ни и общо закупуване и договаряне, посредством Европейска комисия, на газ “, добави тя.

Бориславова добави, че на идващия съвет в Брюксел ще бъде разгласен и солидарният фонд, с който страната ни ще има право да получи финансови средства да закупи газ за хранилището в Чирен.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР