Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври.

...
Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври.
Коментари Харесай

Ще има поскъпване на газа и парното от октомври

Има риск за нарастване на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия нефт на международните пазари. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. Иванов разясни, че на 10 септември чака да получи окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз ". В момента държавната газова компания предвижда нарастване на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с към 15 на 100. Иванов разясни, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, само че то ще бъде подробно оценено и тествано от страна на специалистите и до края на септември комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие.
Ако КЕВР утвърди настояването на "Булгаргаз " това ще е четвърто следващо тримесечие с покачване на цената на едро на природния газ. От 1 юли цената му беше нараснала с 10,81%, а на парното - приблизително със 7,33%. През април регулаторът подвигна цената на газа с 2,6%, а през януари - с 2,82%, само че и в двата случая не пипна цената на парното. Ако в този момент бъде утвърдено настояването за 15% повишаване на газа с натрупването от началото на годината цената на синьото гориво действително ще регистрира покачване с над 30 на 100. 15% повишаване на газа ще напомпа и цените на парното, които се трансформират при над 5 на 100 покачване на синьото гориво.
Председателят на КЕВР разгласи през вчерашния ден, че сигурно ще има покачване на цената на природния газ, само че не пожела да разяснява тъкмо с какъв брой. "Възможностите на комисията са мощно лимитирани, на първо място би трябвало да проверим метода, методиката на изчисленията и да намерим дали препоръчаната цена е в сходство с контракта, който има сред "Газпром-Експорт " и "Булгаргаз " за доставка на природния газ ", добави Иван Иванов и добави, че придвижването на цените на суровия нефт и на курса на $ са в неподходяща посока.
Иван Иванов уточни, че в случай че се наложи нарастване на парното, то ще стане при започване на отоплителния сезон. Той посочи, че КЕВР има доста повече принадлежности за влияние върху цената на тока, само че не и върху цената на природния газ, която от своя страна оказва въздействие върху цената на топлинната сила. Председателят на КЕВР посочи, че в случай че има доста нарастване на цената на природния газ, това автоматизирано ще повлияе и на цената топлинната сила. Иванов не пожела да предвижда тъкмо в какви граници ще бъде нарастването на цените на парното.


Разходната съставния елемент на цената на природния газ може да се усили двойно


В КЕВР през вчерашния ден бе разисквано предлагането на "Булгартрансгаз " за нарастване на разходната съставния елемент за балансиране. Данаил Диков от "Булгартрансгаз " изясни, че нарастването на разходната съставния елемент се дължи главно на разликата на плануваните несъответствия. Той уточни, че това няма да провокира шоково нарастване, само че в случай че има такова, то операторът ще предложи освобождение на сметката за индиферентност на стадии. Според него разходната съставния елемент е единствено механизъм за изчистване на сметката на индиферентност посредством цената за балансиране. Ако сметката за индиферентност бъде препоръчано да бъде изчиствана посредством цените за транспорт, то тогава няма да има потребност от разходна съставния елемент и "Булгартрансгаз " може да предложи даже сходен вид, добави Диков. По време на публичното разискване множеството от индустриалните ползватели на газопреносните мрежи възразиха против предлаганото нарастване. Поради тази причина ръководителят на КЕВР Иван Иванов прикани всички да изложат причините си документално, с цел да може специалистите на комисията да се съобразят с тях. Решението на КЕВР ще бъде признато на закрито съвещание на 14 септември.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР