Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври.

...
Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври.
Коментари Харесай

Има риск за увеличение на природния газ и парното от 1 октомври

Има риск за нарастване на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия нефт на международните пазари. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов . Днес в постройката на държавния регулатор се организира публично разискване по настояването на " Булгартрансгаз " за повишение цената на природния газ .

Той разясни, че на 10 септември чака да получи окончателното заявление за цени от страна на " Булгаргаз " . В момента газовата компания предвижда нарастване на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с към 15% . Искането се стимулира с предстоящите по-високи доставни цени на природния газ от импорт, по-високия курс на $ по отношение на лв. и по-ниската от разноските за доставка цена на суровината през третото тримесечие.

Енергийната комисия ще се съобрази с направеното заявление , само че то ще бъде подробно оценено и тествано от страна на специалистите и до края на септември Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие, увери Иванов.

Председателят на КЕВР разгласи още, че сигурно ще има покачване на цената на природния газ , само че не пожела да разяснява тъкмо с какъв брой. " Възможностите на Комисията са мощно лимитирани, на първо място би трябвало да проверим метода, методиката на изчисленията и да намерим дали препоръчаната цена е в сходство с контракта , който има сред " Газпром-Експорт " и " Булгаргаз ", за доставка на природния газ ", обясни Иванов. Той добави, че придвижването на цените на суровия нефт и на курса на $ са в неподходяща посока .

Иван Иванов уточни, че в случай че се наложи нарастване на парното, то ще стане при започване на отоплителния сезон. Той посочи, че КЕВР има доста повече принадлежности за влияние върху цената на тока, само че не и върху цената на природния газ, която от своя страна оказва въздействие върху цената на топлинната сила.-->

Председателят на енергийната комисия посочи, че в случай че има доста нарастване на цената на природния газ , това автоматизирано ще повлияе и на цената топлинната сила . Иванов не пожела да предвижда тъкмо в какви граници ще бъде нарастването на цените на парното.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР