Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на

...
Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на
Коментари Харесай

Гьоков: И при успешен вот на недоверие има шанс за пенсиите -

Има риск за пенсиите, в случай че не се одобри актуализацията на бюджета, съобщи в Пловдив общественият министър Георги Гьоков, който взе участие в Европейския конгрес на субектите на обществената и солидарна стопанска система, представен от БНР.

В откриването на Европейския конгрес на субектите на обществената и солидарна стопанска система участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, еврокомисарят по работните места и обществените права Никола Шмит и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Той опроверга някои отзиви на специалисти, че пенсиите могат да се усилят и без актуализацията на финансовата рамка на страната.

" Без актуализация на бюджета ще се случи единствено и само това, което е записано в признатия бюджет от 1 април - отпадане на 60 лева. COVID добавка и осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено подкрепяне с 6,1%. Ако бъде признато предлагането на Министерството на труда и обществената политика, от 1 юли в пенсиите ще влязат тези 60 лева плюс корекционните добавки. Преди това ще бъдат увеличени пенсиите с 10% ", обясни Гьоков. 

По думите му е планувано от 1 октомври да има друго влияние върху пенсионната система с модифицирано преизчисляване на пенсиите, което ще докара до ново нарастване на пенсиите на 770 000 души.

" Първото нарастване от 1 юли е в действителност нарастване на пенсиите, с цел да се преодолее инфлацията ", акцентира общественият министър. Според него без приемането на актуализацията на ДОО и на държавния бюджет това няма по какъв начин да се случи.

Министърът уточни, че не чака нищо в Народното събрание, в случай че се развихри политически, а не експертен спор. " Надявам се въпреки всичко разсъдъкът да надделее и да бъде призната актуализацията и хората да получат глътка въздух ", сподели още той. 

Според него в границите на този парламент ще бъде много комплицирано съставянето на друго държавно управление. По думите на министъра, до момента в който текат процедурите, при държавно управление в оставка би могло да се одобряват бюджетите.

" Нови избори не мисля, че са добре за България. Картината ще бъде същата, вижте социологическите изследвания. Според тях в Народно събрание ще влязат 8 партии, няма да има успокоение и България може да се ръководи единствено от коалиция ", уточни още Георги Гьоков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР