Има риск за националната сигурност, но няма пряка заплаха. Това

...
Има риск за националната сигурност, но няма пряка заплаха. Това
Коментари Харесай

Служебният министър на отбраната: Има риск за националната сигурност, но няма пряка заплаха

Има риск за националната сигурност, само че няма директна опасност. Това заяви на брифинг служебният министър на защитата Димитър Стоянов. " Мобилизация в Русия води до ожесточаване на спора и мъчно може да бъде предсказан неговия край. Риск за националната сигурност на България има, само че директна опасност - няма. България е член на НАТО. Това подсигурява националната ни сигурност ", разясни министър Стоянов.

“Всеки един парещ спор, като този в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се стартира от потока от бежанци, с потреблението на стопански средства, това води до въздействие на националната ни сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените ", добави още той.

По време на постоянното съвещание на Министерски съвет през днешния ден са признати 3 документа, свързани с Министерство на защитата за безплатно даване на филантропична помощ на Украйна, програма за предпочитани капиталови разноски на Министерство на защитата и проект за капиталов разход за придобиване на 8 броя самолети Ф-16. 

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които обезпечават здравно обслужване на 35 хиляди жители, посочи Стоянов по отношение на първия документ. " Вторият е от изключителна значимост за Министерство на защитата. Той е за приемането на стратегия за предпочитани капиталови разноски на Министерство на защитата. В нея влизат 13 плана, като те покриват единствено една част от нужните качества. При прегледа на отбраната през 2019-2020 година са дефинирани 188 качества, които би трябвало да има българската армия. Ние сме подчертали единствено върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива е 6,6 милиарда ”, сподели още Стоянов. По думите му е значимо страната ни да влага в нова военна техника, тъй като “изоставаме доста от нашите съдружници ”.  “Българската войска е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока рационализация на българската войска. Тя е нужна и значима ”, съобщи Стоянов. 

Третият документ е за приемане на план за капиталов разход за придобиване на 8 броя самолети Ф-16, блок 70. “Изключително важно е придобиването на нова техника за българските Военновъздушни сили. Ние разполагаме със остаряла руска техника, която не можем да поддържаме, заради войната в Украйна ”, разясни министър. Очакванията са, че самолетите ще дойдат 2027 година. Сумата по трите контракта е 1 296 412, 185 $ без Данък добавена стойност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР