Има риск за газовите доставки за България и ние не

...
Има риск за газовите доставки за България и ние не
Коментари Харесай

Енергийният министър: Има известен риск за газовите доставки в България

Има риск за газовите доставки за България и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, само че какво ще се случи не е под наш надзор. Това съобщи по Българска национална телевизия министърът на енергетиката Александър Николов.

Той прикани към доста деликатно ръководство на газохранилището в Чирен и на ресурсите, с които разполагаме. Към момента България няма проблем с доставките от " Газпром ".

По думите му, при отрицателно стичане на събитията, секторът " Отопление " може да бъде обезщетен с електрическа енергия до някаква степен.

" Системата разполага с ресурса да издържи. За наслада, пиковите седмици и месеци на електрическа енергия могат да бъдат покрити от настоящите мощности в системата. Все отново това е рисков сюжет, до който се надявам да не стигаме, само че въпреки всичко е вероятен. " - разяснява Николов.

Удобен вид за рухване на мораториума върху цените на тока, парното и водата, би настъпил тогава, когато КЕВР спре да валидира решения, а стартира да прави инспекции и да се трансформира в общественополезен орган, съобщи още енергийният министър.

Той цитира данни, съгласно които през 2021-ва година токът за бита в Европа е поскъпнал приблизително с към 30%, а в България с 5,5%.

" Когато цените в България се покачват с 5,5% за крайните консуматори и това наподобява близо с границата на нетърпимост, е отговорът на това дали изживяваме енергийна рецесия или рецесия на покупателната дарба. Тоест, сега казусът в България не е толкоз с наличните мощности или със зависимостта от един съответен запас - за наша наслада. Проблемът е, жестоко казано, от това, че сме небогати. А това, че сме небогати, е функционалност от доста неща. " - разяснява Николов.

По мотив скъпия ток за небитовите клиенти и фактът, че някои общини стопират уличното си осветяване, с цел да пестят, Николов разяснява, че страната се е намесила доколкото може краткосрочно. В по-дългосрочен би трябвало да се мисли по какъв начин да се ръководят по-добре общините и сдруженията и да се създадат механизми за по-дългосрочни контракти с доставчиците на ток, посочи енергийният министър.

Според него страната е положила старания обезщетенията за бизнеса да са в точния момент, тъй че да не се подвигат крайните цени за потребителите.

В " Говори в този момент " енергийният министър укори " Булгаргаз ", че не извършва добре функционалността си на публичен снабдител. По думите му на фона на съществуващите принадлежности, ръководството на сдружението и ценовите оферти към КЕВР е можело да са доста по-общественополезни.

Той сложи под подозрение изнесените данни от " Булгаргаз ", съгласно които сдружението е трансферирало всичките си изгоди в размер на стотици милиони левове към българската промишленост.

Александър Николов посочи и че в никакъв случай не е ставало въпрос за приватизация на „ Булгаргаз “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР