Има риск, но не и пряка заплаха за националната сигурност

...
Има риск, но не и пряка заплаха за националната сигурност
Коментари Харесай

Говорителят на МО на Украйна ексклузивно пред БНТ: Мобилизацията в Русия няма да спре нашето контранастъпление

Има риск, само че не и директна опасност за националната сигурност на България, съобщи военният министър Димитър Стоянов, разяснявайки частичната военна готовност в Русия. Според специалисти, вливането на нови 300 000 военни от съветска страна в спора няма да обърне хода на войната, само че може да забави укранското контранастъпление в Донбас и край Херсон.

Ексклузивно пред Българска национална телевизия представителят на МО на Украйна Юрий Сак съобщи, че частичната готовност няма да спре укранското контранастъпление.

" Това е обществено самопризнание от Русия, че се провалят и не реализират военните си цели. Знаем от доста време, че те имат тежки проблеми с персоналния състав, по тази причина започнаха да набират пандизчии и наказани убийци. Сега, изправени пред неналичието на какъвто и да било боен напредък, те би трябвало да компенсират това оскърбление и мобилизацията е идната им стъпка ", съобщи Юрий Сак.

Руското решение няма да има никакъв резултат върху проектите на украинската войска - цялостно избавление на територията, изясни Сак. Контраофанзивата от началото на септември продължава - в Харков и Херсон.

" Руснаците употребяват тактиката на " ракетен гнет " - правят ракетни набези над украинските градове и цивилна инфраструктура, въздушни бомбардировки, употребяват зенитно-ракетни системи, с цел да нанесат вреди на мирните украински градове. На всеки 24 часа имаме по към 10 ракетни удара, 20 въздушни бомбардировки и, несъмнено, жертви ", сподели още Юрий Сак.

В момента украинците целят логистичната инфраструктура край Херсон.

" Украинските сили са доста ефикасни в потреблението на западните оръжия - в частност системите " Хаймарс ", с цел да унищожим веригите за връзка и логистичните връзки на руснаците, както и техните командни центрове в Херсонския район. Успешно разрушаваме мостове, употребявани за доставяне на съветските сили ", сподели представителят на украинското военно министерство.

Според украинците, съветските загуби са над 55 000, а не 5000, оповестени от Русия.



Риск за националната ни сигурност на България има, само че страната ни е част от системата за групова защита на НАТО, подсети министърът на защитата Димитър Стоянов.

" Води до едно ожесточаване на спора и е мъчно да бъде предсказан краят на този спор. Риск за националната сигурност на България има. Но директна опасност няма. България е член на НАТО и в системата на групова защита ние добре се вписваме с член 5-и. Това подсигурява националната ни сигурност ", изясни той.



Частичната готовност, съгласно специалисти, ще забави украинското контранастъпление, почнало по-рано този месец, при което бяха отвоювани 8,5 хиляди кв. км. украинска територия.

" С този ход Путин може да удължи войната, само че аз персонално не чакам ходът ѝ да бъде извърнат. Най-малкото, тъй като Западът, демократичният свят още по-категорично ще поддържа Украйна и даже ще усили доставките на въоръжение ", означи проф. Тодор Тагарев, министър на защитата през 2013 година

Според Тагарев Русия е изправена пред комплекс от проблеми: невисок морал в армията и липса на съвременно въоържение на терен. А подготовката на 300-те хиляди резервисти и оборудването им ще отнеме месеци.

" Тези хора няма по какъв начин да бъдат готови бързо, те няма да имат съвременни въоръжения. Следи се какво се търси в Google, по търсачките и интернет. Най-използваната фраза за търсене е " по какъв начин да си счупя ръката ", разяснява той.



Тагарев разяснява и напомнянето от страна на Путин, че Русия има нуклеарно оръжие.

" Путин още веднъж реферира към наличето на нуклеарно оръжие, той въпреки всичко не приказва, не споделя към момента, че ще употребява нуклеарно оръжие. По тези въпроси постоянно страните, които разполагат с такова оръжие, се стремят да държат противниковата страна в оптималната степен на несигурност, какво имат намерение да вършат, какво биха създали и при какви условия ".

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР