Има риск инфлацията да се повиши отново, смята водещ икономист,

...
Има риск инфлацията да се повиши отново, смята водещ икономист,
Коментари Харесай

Икономист предупреждава: Има риск от инфлация поради смущения в Червено море

Има риск инфлацията да се увеличи още веднъж, счита водещ икономист , имайки поради офанзивите против кораби , употребяващи жизненоважен търговски път през Червено море, предава „ BBC “. Мохамед Ел-Ериан съобщи, че макар че спирането на доставките не е толкоз съществено, колкото по време на Коронавирус , той предизвести, че това ще увеличи цените и ще удари икономическия напредък. Няколко корабни компании стопираха свои плавателни съдове, употребяващи маршрута на Червено море след офанзиви на бунтовниците хуси в Йемен.

Миналата седмица Съединени американски щати и Обединеното кралство нанесоха военни удари против хусите . Д-р Ел-Ериан, президент на Куинс Колидж, Кеймбридж и основен стопански консултант в колоса за финансови услуги Allianz, разяснява за програмата „ Today “ на „ BBC “:

„ В съпоставяне с това, което би се случило другояче, ще следим по-висока инфлация, по-високи лихви по ипотечните заеми и по-нисък напредък. “

И още:

„ В безусловно изражение обаче това е нищо спрямо това, което имахме през 2021 година и 2022 година Този потрес няма да е толкоз огромен, само че е тъпо. “

Около 12-15% от международната търговия минава през Червено море през протока Баб ал Мандаб – канал с широчина 20 благи, който разделя Еритрея и Джибути от африканската страна и Йемен от Арабския полуостров – и Суецкия канал.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси започнаха да нападат търговски кораби с ракети и дронове в края на предходната година след началото на войната сред Израел и Хамас през октомври. Големите корабни компании към този момент пренасочват корабите си към нос „ Добра вяра “ в Африка, което може да добави 12 дни за товари, пътуващи сред Сингапур и Северна Европа. Забавянето може да бъде даже по-дълго, до 18 дни, за кораби, плаващи сред Сингапур и източното Средиземноморие , съгласно Hapag-Lloyd, корабният колос.

Инфлацията – която мери темпото, с което цените се повишават – спадна внезапно в Обединеното кралство от върховете от 11,1% през октомври 2022 година до 3,9% през годината до ноември. Войната на Русия с Украйна също подхрани инфлацията , като увеличи по-специално цените на петрола и храните.

S&P Global Market Intelligence заяви, че близо 15% от стоките, импортирани в Европа , Близкия изток и Северна Африка, се доставят от Азия и Персийския залив по море. Това включва 21,5% от рафинирания нефт и повече от 13% от суровия нефт.

Суровият нефт Brent , интернационалният пример за цените на петрола, доближи 80 $ за барел предходната седмица, откакто Съединени американски щати и Обединеното кралство започнаха военни дейности против хусите в Йемен , само че от този момент се намали до 77,75 $ в понеделник.

Червено море също е значим маршрут за доставки на полутечен природен газ . Днес се появиха известия, че QatarEnergy, главен експортьор на LNG, е спрял изпращането на кораби през пролива Bab el-Mandeb. „ Bloomberg “ заяви, че 5 кораба са били спрени от петък.

Последните данни за инфлацията за декември ще бъдат оповестени в сряда. Банката на Англия, сходно на други огромни централни банки, покачва лихвените проценти, с цел да охлади инфлацията. Финансовите пазари предвидиха, че тази година ще стартират да понижават разноските за заеми, защото инфлацията наподобява се връща към задачата на Bank of England от 2%.

Гуверньорът на банката Андрю Бейли обаче предизвести през декември, че е „ прекомерно рано “ да се спекулира за понижаване на лихвите.

Според доктор Ел-Ериан някои ипотечните разноски може да са изложени на риск от увеличение, в случай че инфлацията не успее да се забави или даже се усили и банката не понижи лихвените проценти .

Около 1,5 милиона притежатели на ипотечни заеми ще изтекат покупко-продажбите си с закрепен лихвен % през 2024 година, съгласно Financial Conduct Authority, градския регулатор. Междувременно може да има повече разстройства в международното предложение на артикули, когато фабриките в Китай затворят за китайската Нова година на 10 февруари .

„ Наистина съм обезпокоен “ , призна доктор Ел-Ериан. Той изясни:

„ Изправени сме пред обилни насрещни ветрове, живеем в нова действителност, в която предлагането на световната стопанска система е доста по-крехко, което значи, че инфлационните трендове са по-големи, в сравнение с бяха преди. “

Hapag-Lloyd , която спря своите кораби да пътуват през Червено море на 21 декември, сподели, че разноските за пренасочване на корабите към нос „ Добра вяра “ костват милиони долари в допълнение гориво . Неговият представител Нилс Хаупт сподели:

„ Разбира се, освен се нуждаем от повече гориво, само че също по този начин ускоряваме, с цел да спестим малко време, а ускоряването също коства в допълнение гориво, тъй че за нас това е месечна висока двуцифрена милионна сума от долари. “

Коментирайки дали ударите на Съединени американски щати и Обединеното кралство ще възстановят корабоплаването до естествени равнища, той сподели:

„ Всички разнообразни ограничения, които ни оказват помощ да се отървем от тероризма и да продължим мирното си пътешестване с търговски кораби, оказват помощ. Но в случай че тази офанзива, която видяхме предходната седмица, е в действителност потребна, това към момента следва да забележим. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР