Има решение в Русия Газпром да не работи с нас.

...
Има решение в Русия Газпром да не работи с нас.
Коментари Харесай

Росен Христов: В Русия има решение „Газпром“ да не работи с нас

" Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва ".Това декларира в изявление за немската журналистка Ребека Щегман енергийният министър Росен Христов. Интервюто епубликувано в, съобщи " Mediapool ".

По думите към момента се разисква опцията за договаряния на политическо. Но това не било толкоз просто.

Пред Щегман Христов изяснява, че служебното държавно управление не се пробва да направи никакъв завой във връзка с политиката към Русия, а единствено да вземе към този момент контрактувани количества газ. Той твърди, че танкерите с полутечен газ, контрактувани от кабинета на Кирил Петков, били отказани, тъй като нямало резервирани слотове за разтоварването им.

Според Христов цялата договорка била замислена по неверен метод, тъй като трябвало първо да се обезпечат
слотове и по-късно да се търси оферта за гориво, а не противоположното.

" Предишното държавно управление е реагирало доста прочувствено, споделя още Христов. Да не искаш " Газпром " е било допустимо през лятото, само че през зимата нещата стоят по друг начин`, изясни той.

Всъщност доставките на газ бяха спрени едностранно от съветската страна. Това стана след отхвърли на България да заплаща в рубли, валута, която не е контрактувана сред двете страни. В подписания контракт са разказани заплащания в евро и долари.

На пряк въпрос на каква цена би могло да се купува от " Газпром " Христов декларира, че договорът, формулата за пресмятане и самата цена са конфиденциални.

" Само за информация, " Газпром " е вторият най-евтин снабдител на природен газ от тези, с които сме в връзка или преговаряме ", декларира той и добави:

" Да, най-евтин е газът от Азербайджан. Така че разликата е основна. Искам да кажа, че хората би трябвало да схванат, че газът на каквато и да е цена не ни оправя. Училищата ще би трябвало да затворят, лечебните заведения ще би трябвало да затворят, тъй като общините няма да имат пари в бюджета да платят толкоз висока цена, бизнесът ще би трябвало да затвори, тъй като не може да трансферира инфлацията на крайния консуматор. И, несъмнено, въпросът с " Газпром " се употребява политически ".

" Постоянно чувам по какъв начин завиваме наляво или надясно. Правим това или това, само че не слушам някой да каже, че ние обръщаме най-голямо внимание на интереса на България ", добави министърът.

" Ако имам различен вид за доставка на газ, ще го употребявам и ние го използваме. " Газпром " не е единственият, с който работим и преговаряме. Но това е вид, който би трябвало да проучим. И в случай че е допустимо да получим газ на добра цена, би трябвало да го създадем ", изясни той.

Служебното държавно управление не се пробва да договаря за нов контракт с " Газпром " нито пък за удължение на настоящия, казаоще Христов. Нещо повече, съгласно него българската страна няма какво да предложи на съветската компания.

" Нищо не можем да предложим на " Газпром ". Просто се надявам, че имат газ, който да продадат. И имат контракт, който би трябвало да изпълнят. И те са подготвени да го създадат, " изясни той.

Христов към този момент един път съобщи, че държавното управление е изпратило питане за диалози с " Газпром ". Не се знае дали има отговор и какъв е той.

" Европейският съюз няма изгода от това България да нервира Русия ", твърди още Христов. Той изясни, че без значение дали ни харесва или не, само че страната ни има тясно обвързвана с Русия.

" Сега, за какво ви е нужна европейска страна, която да е в спречкване с Русия, която се държи нападателно към Украйна? Защо Европа има потребност България да бъде в позиция, която да ядосва Русия с каквито и да било дейности и да носи заплаха за целия Европейски съюз? Защото, в случай че България бъде нападната, без значение по каква причина, това е офанзива против НАТО и против Европейския съюз. Тогава за какво България ще заплашва сигурността на цяла Европа? ", сподели той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР