Има редица важни ремонти, които ако се забавят могат да

...
Има редица важни ремонти, които ако се забавят могат да
Коментари Харесай

Спирането на обществените поръчки може да е за абсолютно всички

Има редица значими поправки, които в случай че се забавят могат да доведат до спомагателни вреди.

© Анелия Николова Още на следващия ден Народното събрание ще гласоподава Закона за изключителното състояние, в който провеждането на публични поръчки се планува да бъде спряно, най-малкото до 13 април. Засега е планувано изключение да се прави единствено за търгове, които са свързани с неотложни ограничения за живота и здравето на хората, националната сигурност и защитата. А при неотложни условия ще могат да се афишират и други процедури, само че това ще става единствено след позволение на министъра на финансите. За всички към този момент почнали процедури пък е планувано периодите да спрат да текат.

По принцип концепцията на тази мярка е да се лимитират обществените разноски, защото в идващите месеци се чака страната да има потребност от свободни средства, с които да тушира резултатите от ковид и провокираната от тях икономическа рецесия. Средно страната харчи към милиард на месец по контракти за публични поръчки, тъй че резултатът би следвало да е огромен. На процедура обаче няма да е тъкмо по този начин, защото доста от търговете няма по какъв начин да бъдат отсрочени. Други пък умерено биха могли да бъдат стимулирани с " живота и здравето на хората ", както се е случвало при оспорването на тъжби против търговете за автомагистрали, да вземем за пример.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преглед на оповестените през последните дни поръчки демонстрира, че в обсега на прекъсването ще попадне и тази на " Български пощи " за образуване на активността по дистрибуция на печатни издания. Спрян ще бъде и плана на " Вик Силистра " за ремонт на мрежата за 43 млн. лв.. Обявени публични поръчки има още от водните сдружения на Варна, Русе, Хасково и други. Всъщност комуналните сдружения като топлофикаци и ВиК оператори тъкмо в този момент би трябвало да организират процедури за избор на реализатори и за доставка на материали, с които през лятото да се вършат съответните поправки на мрежите, тъй че да не се стигне до всеобщи повреди по-късно.

БДЖ и " Столичен електротранспорт " пък имат открита процедура за покупка на електрическа сила. ЧЕЗ пък е оповестил търг за създаване на въздушни линии за присъединение на обекти. Поръчки има още за горива, на храна и така нататък, чието прекъсване може да сътвори спомагателни проблеми за институциите или съответните предприятия.

Срещу предлагането да се спрат публичните поръчки се разгласи и Камарата на строителите в България. Според организацията стопанската система би трябвало да продължи да се развива при съблюдаване на санитарно-епидемиологичните ограничения и се упорства за предприемане на ограничения за по-бързо разплащане от страна на страната, общините и другите възложители на публични поръчки. " Държавата би трябвало да създаде в незабавен порядък механизъм за завършване и разплащане на многочислени публични поръчки с по-малък размер, а администрацията не би трябвало да стопира работа, като се положат оптимални старания за бързо култивиране на документи, информации, удостоверения и други ", написа ръководителят на УС на камарата и зам.-председател на КРИБ Илиян Терзиев.

Накратко, концепцията да се спре харченето на държавни средства през поръчки със противоречива нужда е добра, само че въпреки всичко има и повече от дузина частни компании от ютилити бранша, които би трябвало да продължат да работят съгласно своя проект за успеваемост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР