Има редица причини, поради които не се е стигнало до

Има редица причини, поради които не се е стигнало до ...

Адемов: Президентът и партиите сега не водят диалог и не работят за обединение


Има редица причини, поради които не се е стигнало до съставянето на кабинет през последните два мандата на Народното събрание. Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов в студиото на "Денят ON AIR"

"Бяха поставени предварителни условия, бяха начертани линии между отделните партии. Беше изкуствено създадена бариерата между партиите на статуквото и партиите на промяната. Оказа се, че партиите на промяната не са в състояние да водят диалог или да съставят правителство", коментира още депутатът.

Според него, очакванията на българските граждани са в посока да има редовно правителство, което да решава проблемите им, а , който да нарушава Конституцията.

Тук той отправи и, който не търси начини за обединение, а работи за президентска република.
На финала на 46-то НС депутатите мислят за големи мнозинства в следващото
На финала на 46-то НС депутатите мислят за големи мнозинства в следващото

Преобладават думи като разум, диалог, компромис, коалиции

Важно е президентската институция да бъде тази, която да координира и да създава условия за търсене на диалог. Президентите преди Радев са положили максимални усилия в критични ситуации да търсят съгласие, а в момента държавният глава търси единствено разделителни линии, смята той.

"През последните няколко години партиите, които бяха подкрепени от г-н Радев, направиха всичко възможно да се разводни темата за многопартийните системи и за демокрацията. Без партии няма как да има демокрация. Основите на демокрацията бяха разклатени, поради това се съмняваме, че има някаква скрита идея в това да се върви волно или неволно към президентска република", коментира Адемов. Важно е президентската институция да бъде тази, която да координира и да създава условия за търсене на диалог".

За него, това Народно събрание е без ясно мнозинство, което да поеме политическа отговорност, което от своя страна означава, че не може да прави каквато и да е реформа, особено съдебна. Най-разумно сега е да бъде съставен кабинет на базата на определени приоритети.
ДПС излезе остро срещу самозабравилите се Радев и Рашков
ДПС излезе остро срещу самозабравилите се Радев и Рашков

Нарушение на Конституцията от най-високо ниво, президент, НС

Източник: news.bg