Има реални сигнали за формиране на правителство. Принципът на ротацията

...
Има реални сигнали за формиране на правителство. Принципът на ротацията
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров иронично: Няма пречка да се изберат премиер и министри на ротация

Има действителни сигнали за образуване на държавно управление. Принципът на ротацията може да се разпростре и във образуването на държавно управление. Няма спънка да бъде излъчен министър-председател на ротационен принцип, дори министри могат да бъдат излъчени на ротационен принцип. Тази опция планува преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров в ефира на bTV тази заран.

Той изясни, че президентът Румен Радев би трябвало да удължи процеса на консултациите за образуване на държавно управление. За президента от главно значение е да се одобри бюджет, сподели проф. Киров.

Президентът можело да направи трети и четвърти съвещания, само че няма нещо трагично променено, с цел да може президентът още веднъж да беседва с партиите, добави още той.

По думите му страната се намира в неповторима обстановка - най-голямата партия в Народното събрание да желае от втората такава да показа състав и конструкция на Министерски съвет.

Може да се реализира и джентълменско съглашение - нетрадиционно е най-голямата партия да се окаже от своя мандат и да поддържа втората по бройка партия, без да влиза в съдружно ръководство и без да взе участие в бъдещото държавно управление. Такова нещо няма в страните с парламентарно ръководство, разяснява проф. Киров.

По думите му, образуването на държавно управление е едно от най-важните парламентарни решения. Акад. Николай Денков е повсеместен войник и проф. Пламен Киров не изключва още веднъж да бъде препоръчан за министър председател от ПП/ДБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР