Има реална опасност от пълен провал в борбата с престъпността,

...
Има реална опасност от пълен провал в борбата с престъпността,
Коментари Харесай

Гешев: Има реална опасност от пълен провал в борбата с престъпността

Има действителна заплаха от цялостен неуспех в битката с престъпността, акцентира основният прокурор Иван Гешев.

Всички работещи форми за надзор на основния прокурор минават през конституционни промени. Това съобщи обвинител номер едно Иван Гешев по време на среща с представители на ГЕРБ в Народното събрание. Срещата е по самодейност на ГЕРБ, откакто Гешев изпрати до всички депутати в новия парламент писма с апел за интензивно взаимоотношение и разговор сред институциите.
По време на срещата
представители на ГЕРБ и основния прокурор Иван Гешев разискаха какви са правните благоприятни условия за въвеждане на надзор на основния прокурор.

Иван Гешев похвали законодателни начинания на ГЕРБ в предходните години, които, по думите му, са били най-близко с конституционните разпореждания, само че Конституционният съд ги е оповестил за противоконституционни.

Главният прокурор съобщи, че е склонен с рекомендациите на Венецианската комисия:

“Този проблем би трябвало да бъде затворен. Друг е моментът, че в случай че този проблем бъде затворен, някои политически сили ще останат без платформа действително, тъй като с изключение на основния прокурор и отчасти прокуратурата, аз не знам какво се съдържа в някои платформи, по този начин, че прокуратурата желае да взе участие в този стадий. Знаем, че това би трябвало да бъде решено и това би трябвало да бъде решено с необятен експертен разговор, в това число и с научната общественост, които могат да предложат други работещи решения ”.

Иван Гешев заяви, че приготвя запитване до Конституционния съд дали особено отнасяне на основния прокурор и неговите заместници при възможни промени не е дискриминация. На въпрос на Даниел Митов от ГЕРБ за сигнала им в прокуратурата за медиаторите на природен газ по време на кабинета “Петков ”, Гешев осведоми:

“Известно ми е служебно, че има формирано наказателно произвеждане в Национална следствена работа, което се проверява ”.

ГЕРБ изрази единодушие с основния прокурор, че е нужна всеобхватна правна промяна за справяне с престъпността.

Има действителна заплаха от цялостен неуспех в битката с престъпността, акцентира Гешев. Според него всеки, който има чувство за държавност, би трябвало да знае, че сред институциите би трябвало да има взаимоотношение, като част от това взаимоотношение той схваща точно разговора с народните представители и с парламентарните групи. Той посочи, че верният термин е правосъдна промяна, а не правосъдна.
Главният прокурор
разкритикува концепциите на “Демократична България ” за правосъдна промяна:

“И за това за мен е още по-странно хора, които не схващат очевидно нищо, да желаят да реформират нещо. Това е все едно да реформираш атомен реактор със селскостопански апарат, а единственото, което можеш да направиш, е да предизвикаш повреда с друг мащаб на следствията ”.

След срещата Иван Гешев прикани “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” да проявят самодейност и да се срещнат с него в Народното събрание:

“Да дойдат на експертен диалог в името на българските жители, тъй като следва, уповавам се да не се случи, национална злополука в областта на битката с престъпността и неявяването на подобен диалог с българската прокуратура значи или боязън, или липса на каквито и да е действителни правни юридически причини ”.

Срещата с ГЕРБ-СДС е втора по ред на основния прокурор с представители на парламентарните групи. Вчера Гешев се срещна с “Български напредък ”, а в петък следва среща и с Движение за права и свободи.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР