Има реална опасност от 1 октомври Бургас да остане без

...
Има реална опасност от 1 октомври Бургас да остане без
Коментари Харесай

Бургас остава без линейки на 1 октомври?

Има действителна заплаха от 1 октомври Бургас да остане без екипи на " Спешна здравна помощ ". За това алармира Климентин Милчев, ръководител на локалната синдикална конструкция на Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП) към КНСБ. По думите му казусът идва от груповия трудов контракт в бранш опазване на здравето, подписан с някогашния министър на 12 април тази година. Според документа възнагражденията на водачите на кола за спешна помощ се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.  

" Малко преди този момент в Народното събрание е импортирана подписка с близо 10 000 гласа от цялата страна с искане категорията на труд за чиновниците на ЦСПМ да бъде изменена от трета на втора. Тогавашният ръководител на здравната комисия обаче не е показал предпочитание да я прегледа. Хората са огорчени от подценяването на труда им и споделят, че се постанова да работят на няколко места, с цел да могат да посрещат обикновените си битови потребности ", съобщи Милчев.

Работещите в бранша са получавали годишно нарастване на възнагражденията от 10 %. Сега обаче този тласък е спрян, а поради растящата инфлация финансовото им състояние става все по-нестабилно.

От началото на тази година четирима души са напуснали структурата на " Спешна помощ " в Бургас поради ниското заплащане.

" Към момента още няколко индивида обявиха, че ще си подадат молбите за освобождение, измежду тях и чиновници в " Спешна помощ - Средец ", уточни за Българска телеграфна агенция Милчев.

" Известно е, че екипите на " Спешна помощ " в Бургас и региона не стигат. Територията на община Бургас се обслужва от шест коли за спешна помощ, едната от които е трупна. За цялата област профилираните медицински коли са едвам 20 на брой. За миналата година общият пробег на колите за спешна помощ е бил 1 500 000 км, което води до огромна обезценка и разход на гориво. Освен това районните незабавни центрове са натрупали 250 000 лева отговорности от сметки за наеми и консумативи ", сподели Милчев.

Той осведоми, че на 19 септември от 12:00 часа ще се организира заседание на чиновниците на " Спешна помощ " в Бургаски район. " Ще решаваме какви ще са нашите дейности, в случай че не бъдат подхванати незабавни и съответни ограничения за разрешаването на казуса. Засега успявахме да потушим напрежението. В понеделник обаче решаваме - дали чиновниците ще излязат на митинг или ще се предприеме всеобщо овакантяване ", уточни Милчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР