Има реална опасност България да загуби 2,5 млрд. евро по

...
Има реална опасност България да загуби 2,5 млрд. евро по
Коментари Харесай

Лорер: Може да загубим 2,5 млрд. евро по Плана за възстановяване, ако не направим необходимото


Има действителна заплаха България да загуби 2,5 милиарда евро по проекта за възобновяване и развиване, в случай че не направи нужните промени. Това сподели пред публицисти в Брюксел министърът на нововъведенията и растежа в оставка Даниел Лорер.

Министър Лорер назова "политическа безнаказаност " държанието на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, защото са свалили държавното управление и добави, че методът да се възвърне доверието в Народното събрание е да се удължи времето му, тъй че да бъдат признати най-критичните промени. Планът изисква доста закони по график, сподели той:

"Тази година заплащането е два милиарда и половина на края на годината. То е под риск, в случай че не приемем всичко, което е разчетено, до края на тази година “.

На въпрос какви тъкмо закони би трябвало да приемем до края на годината той отговори:

"Те са по лист, КПКОНПИ е там, публични поръчки, Търговският закон, няколко основни детайла. Няма време за губене, заплахата е действителна да ги загубим, в случай че не можем да убедим Комисията, че ние одобряваме тези закони. Много сложен спор ще бъде с Комисията за какво не сме в точния момент ".

Министърът в оставка Даниел Лорер се е срещнал с изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер. Тя е изразила убеденост, че България ще успее да образува държавно управление в границите на този парламент или ще го направи оптимално бързо след избори.

По-рано през днешния ден от Министерството на финансите оповестиха, че чакат през есента в хазната да постъпят над един милиард и 300 милиона евро, които България би трябвало да получи тази година по първия транш по Плана за възобновяване и резистентност.

От министерството отхвърлят да има закъснение и показват, че София би трябвало да изпрати документите в Брюксел до края на юли, след което Европейската комисия има два месеца да направи оценка, преди да извърши заплащане.

Според финансовото министерство идващият транш от над 720 милиона евро ще зависи от това дали България ще успее до края на годината да одобри промени в над 20 закона.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР