Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и

...
Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и
Коментари Харесай

Гешев: Записът с Радев е от разследване на фирма, доставчик на армията

" Има следствие на Специализираната прокуратура, което е с предмет и размер, разнообразни от показаното в медиите. Касае се за една компания, която е контрагент на Министерство на отбраната и изобщо на въоръжените сили за разнообразни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете обратно в известията, ще се досетите коя е тя, тъй като са осъществени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това следствие ДАНС в един миг са експлоатирали СРС, отвън наказателно произвеждане - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, решили са, че те са относими към това следствие, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги включили към досъдебното произвеждане.... На 22-и януари наблюдаващите прокурори установяват, че евентуално президентът приказва с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е само вероятното - да спрат наказателното произвеждане. Защото всяко друго деяние, с цел да се откри дали президентът беседва с господин Стойков и дали в действителност е смачкана една инспекция, и дали е смачкана инспекцията, която вие казвате, е касаеща предопределение на брачната половинка му или за нещо друго, би било нарушаване на член 103 от Конституцията ", заяви основният прокурор Иван Гешев пред БНР.

Той добави, че по-късно неговото държание какво би следвало да е:   " Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората към Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев - бел.ред.) настояват, че прокуратурата и основният прокурор евентуално всеки ден правят закононарушение ".

Гешев уточни, че не се е обърнал в тази ситуация към Народното събрание, тъй като не са изяснени събитията дали е президентът и дали е осъществено закононарушение поради неяснотата на наредбата на член 103 от Конституцията:

" Всички се хванаха за определението " държавна измяна ", тъй като е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма безспорни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че евентуално лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е направило закононарушение, би трябвало да се направи всичко допустимо да се съберат всевъзможни доказателства дали това лице е направило закононарушение и какво. След като се откри, че това лице е направило такова закононарушение съгласно наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да реши дали има учредения за импийчмънт ", изясни основният прокурор.

Той посочи, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е индивидът, който приказва в записите, следва събиране на още доказателства.

По думите на Гешев в този момент всичко е в ръцете на Конституционен съд: " Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има безспорни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим ". 

Главният прокурор изрази удивление, че се твърди, че назначението на брачната половинка на президента (Десислава Радева - бел.ред.) е мотив за инспекцията в КПКОНПИ и посочи, че преди да се произнесе Конституционен съд, прокуратурата не може да се интересува каква е тази инспекция, тъй като " всяко деяние действие, което ще създадат прокурорите за инспекция на това, ще е в нарушаване на член 103 от Конституцията ".

За огласените СРС-та

Това са материални доказателствени средства (ВДС), посочи той. " Това не е изключение, това е жанр на държание на тези структури, които аз управлявам ", безапелационен беше основният прокурор. По думите му в обществото би трябвало да има и другата позиция и ние заставаме с имената си и заставаме зад избрани тези. " Дали сме прави, или не сме - ще преценяват българските жители. Ние не се тормозим от истината ", заяви Иван Гешев в предаването " Неделя 150 " по " Хоризонт ".

Инициираните от президента диспути за промени в Конституцията не са ясни

" Президентът инициира спор, обвързван с прокуратурата, само че тя не беше поканена на тези диспути. Не ми е ясно какъв е този спор ". Това сподели пред БНР основният прокурор Иван Гешев и посочи, че съгласно него президентската самодейност е на тематика " има някакъв проблем, намерете го ". Той уточни, че дебатът за промени в Конституцията, не е обвързван с " изтърканите политически клишета ", че основният прокурор е недостижим, а е обвързван с прокуратурата, само че не е явен размерът му. Гешев беше безапелационен, че искането му от Конституционния съд за предоставяне на наложително пояснение на конституционната наредба, обвързвана с търсене на наказателна отговорност от президента, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначението на Гешев за обвинител номер едно в страната.

За SMS-а от президентството

Главният прокурор посочи, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: " Да те кани консултант, който евентуално е този Митко, на който е било предоставено да смачка една инспекция, това е обидно за институцията " и съпостави, че същото би било, в случай че чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при основния прокурор. 

Иван Гешев означи, че известието е било общително и добави: " С мен всички са общителни в последно време ".

Политически състезател ли е прокуратурата

" Ние не съобразяваме дейностите си с политическия подтекст - кой ще е удовлетворен и кой - не.... Аз осъзнавам, че дейностите на прокуратурата имат политически последици ", разяснява основният прокурор Иван Гешев и добави:

" Фактът, че вицепремиер (Красимир Каракачанов - бел.ред.) споделя, че сме направили политическо ликвидиране, т.е. не е изключително благополучен от дейностите на прокуратурата по задържането под стража на министър от неговата квота (министърът на екологията Нено Димов, който подаде оставка след задържането му - бел.ред.); фактът, че Корнелия Нинова сподели в декларация в Народното събрание, че отново прокуратурата е виновна; фактът, че милиардери се крият и са недоволни по какъв начин ги репресира и какъв брой страшна е прокуратурата. Това значи едно - ние си вършим работата ". 

На въпрос дали чака да получи позвъняване да не " удря " по някого, Гешев отговори: " Не имам вяра да има такива самоубийци ".

  За Васил Божков и парите от лотарийните игри

Прокуратурата не преценява и няма да преценява дейностите си с политическите последици, сподели основният прокурор Иван Гешев. Той акцентира, че обвинението ще направи всичко допустимо да върне в България предприемача Васил Божков. До момента той има седем повдигнати обвинявания и 559 милиона лв. установени вреди за хазната от това, че не е плащал действителния размер на таксите от лотарийните игри. 

" Това, че той сега се намира в Обединените арабски емирства - ще създадем всичко допустимо да си го приберем ", безапелационен беше Гешев. Той даде образец, че българските служби откриха Арабаджиеви в Испания, както и Баневи: " И си ги прибрахме ", сподели още веднъж основният прокурор.

Цветан Василев е невиждан случай 

" Няма подобен случай в историята на Европа. Няма подобен случай! Да няма решение. Кажете, че няма да го екстрадирате или ще го екстрадираме. Няма решение. Това значи, че зад него стоят съществени сили в Сърбия. Аз знам какви сили седят и знам за какво седят. И за всеки не е мъчно да допусна и аз го споделих ". Той посочи, че прокуратурата демонстрира какъв е казусът, а " дали българската страна и политици, дали сръбската страна и непознатите ползи, които седят в сръбската страна ще съобразят това нещо, не мога да Ви кажа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР