Има разписани правила за санкции при отказ да се носи

...
Има разписани правила за санкции при отказ да се носи
Коментари Харесай

Вълчев: Има разписани санкции за ученици и учители, които не носят маски, без да се стига до крайности |

Има написани правила за наказания при отвод да се носи маска - от забележка, до пренасяне в друго учебно заведение, само че преместването е последна мярка, до която няма да се стигне, сподели пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след въпрос по какъв начин ще се управлява носенето на защитни средства от възпитаници и учители.

Той добави, че глобата ще бъде за детето, а не за родителя. По думите на министър Вълчев наложителното носене на маска или шлем се планува единствено в междучасията, за 10-15 минути. Препоръката на МОН е учениците да бъдат извеждани на открито, когато метеорологичните условия го разрешават.

Вълчев удостовери, че публично разкриване на новата образователна година ще има. Честванията са главно за 1, 5 и 8 клас, само че там, където учениците са по-малко, е допустимо и наличието на всички класове. Важно е да се избегне скупчването на доста хора на едно място, посочи той.

Над 80% от родителите са за присъствено образование, една част от тях - за отчасти наличие, а 16% са срещу, сподели министърът, цитирайки социологическо изследване от края на август.

Всяко учебно заведение ще уведоми родителите и учениците за съответните ограничения, които подхваща посредством групите за връзка, които към този момент съществуват на доста места, и посредством елетронните дневници. Родителските срещи ще се проведат при започване на образователната година, какъвто е естественият график, посочи Вълчев.

Той разяснява, че при нас е определена присъствената форма на невзаимодействие сред учениците, само че не отхвърли, че евентуално ще има ситуации, при които децата ще учат в електронна среда.

Образователният министър добави, че от МОН чакат здравното министерство да посочи какви ще бъдат праговите стойности на разпространяване на COVID-19, при които ще се минава към отдалечена форма на образование за клас или за цяло учебно заведение.

Не се плануват понижени часове. Часовете по музика и изобразяване ще са присъствени - като всички останали, посочи той.

Сред останалите рекомендации на просветителното ведомство са изнесените часове навън, когато времето позволява; часове по друго време, с цел да няма струпване; местата за обособяване на децата със признаци на COVID-19 би трябвало да не ги стресират, да има връзка с преподавател, мед. сестра.

Министерството възнамерява закупуване на 80 000 устройства за децата, които не разполагат с техническа опция за отдалечено образование, процедурата е в ход, само че най-вероятно ще бъде осъществена при започване на идната година, сподели Вълчев и добави, че се предвижда оборотен фонд от компютри на учебните заведения, от който да се дава техника на децата.

Той изключи опцията всички учители и възпитаници да бъдат тествани преди началото на образователната година.

Ще има опция и здрави деца, които не желаят да посещават часовете в учебно заведение, да преминат към независима форма на образование, сподели още министърът. Той посочи, че всички упоменати ограничения са отразени в Закона за предучилищното и учебното обучение , който би трябвало да бъде разгледан този четвъртък в Народното събрание. Дори да не бъде приет до началото на образователната година всяко учебно заведение има опция да приложи обезщетителни ограничения - спомагателни съвещания, включване в електронна среда и други, заключи министърът на образованието и науката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР