Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за

...
Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за
Коментари Харесай

За кого е подходяща третата доза ваксина? Говори проф. Мира ...

" Има разлика сред реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират задоволително добре на имунизацията. Това се следи и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна скица за имунизация, тъй че и те да основат имунитет ". Това показа в ефира на " Събуди се " по Нова телевизия вирусологът и консултант на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

По мотив на безплатните медикаменти тя съобщи: " Въпросът е позволен. Основната концепция на разкриването на Коронавирус зоните е да се улесни достъпа на хората, които не са тежко заболели, до здравна помощ, тъй че те да не се самолекуват у дома. Мисля, че това ще бъде облекчение и за хората, и за лечебните заведения. Фактически въпросът е организиран ", изясни тя.

Според нея следенето на здравословното положение би трябвало да се прави от чиновници в Коронавирус зоната. Право на безвъзмездни лекарства ще имат и тези, които не са здравно обезпечени, уточни още съветникът на здравния министър.

" Процентът на имунизираните не е доста висок, някъде над 20%. Но това е толкоз малко. Моите сътрудници с вяра броят всеки, който си слага първа доза, с вярата, че броят на имунизираните ще се усили. Много постепенно върви, доста малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи имунизацията, с цел да разгадаем казуса и да си върнем доколкото може назад живота, с който сме привикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е по този начин - имат ваксини, приказват за трета доза ", уточни проф. Кожухарова.

Тя уточни, че процентът на тези, които се отхвърлят от имунизацията след първата доза, не е висок. Епидемиологът изрази вяра, че здравното министерство ще премисли позицията си за третата доза.

" Има разлика сред реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират задоволително добре на имунизацията. Това се следи и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна скица за имунизация, тъй че и те да основат имунитет. Третата доза във всички случаи е нужна за тези с подтисната имунна система по някакви аргументи. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб ", изясни проф. Кожухарова. Тя уточни, че в Съединени американски щати е взето решение и за реимунизация за избрана група хора.

" Ако се огледа кривата - това не е пик, а по-скоро задържане на позитивните случаи, на болните. Всъщност закъснение на процеса на разпространяване. За страдание, процентът на позитивните проби доста постепенно, само че продължава да пораства. Това приказва, че вирусът циркулира сред нас, само че темпът на повишаване е муден. Това може и да е в следствие, че от 2 септември приказва дейно, че би трябвало да се затегнат ограниченията ", сподели проф. Кожухарова.

Тя показа наблюденията си, че след предизвестията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.

" Към момента темповете са мудни. Това е една от епидемиологичните цели. Когато са по-бавни темповете, тогава няма заплаха системата да отхвърля в един миг. Вероятно ще има нарастване по-нататък. Прогнози се вършат малко комплицирано, не бих се заела с дати ", сподели още епидемиологът.

Тя акцентира, че грипът не е липсващ, само че се вършат повече проучвания за ковид и той остава на назад във времето. Двата вируса " вървят " по един и същи метод.

" При леките форми на ковид на процедура няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина против грипа. Предлагат дистанцията сред двете ваксини да е към 2 седмици ", сподели проф. Кожухарова.

Тя уточни, че в страната не е регистиран разновидността Мю на ковид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР