Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото

...
Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото
Коментари Харесай

Директорът на Стоковата борса: Има олио и високите цени няма да останат за дълго

" Има растеж в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната. Всички продавачи на зърно, които бяха дейни допреди седмица-две, в този момент изчакват началните цени, на които ще стартира изкупуване от страната за ресурс. В момента на Стоковата борса няма покупко-продажби. На интернационалните пазари повишението на цената се задържа, цените са по-високи в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като растежът е към 20-30% ".

Това сподели пред БНР Васил Симов, изпълнителен шеф на Стоковата борса.

Той посочи, че цената у нас няма да е по-различна от тази по международните тържища:

" Виждаме, че Русия изнася за 440 $ на звук, пазарите в Съединени американски щати са при цена 480-500 $ за звук, сходна е цената в Германия... България има потребност да продаде зърното от предходната годишна продукция. У нас има доста количество хлебна пшеница, фуражна царевица, фуражна пшеница, които би следвало да се осъществят до новия сезон. Износът не е спрян, чака се интервенцията на страната, с цел да може производители и търговци да получат положително заплащане за труда си ".
В предаването " Хоризонт за вас " Симов добави, че новата годишна продукция се чака с интерес от анализаторите, които търгуват по тържищата, от производителите и от търговците, само че акцентира, че прогнози е мъчно да се създадат.

" При слънчогледа е по-фатална обстановката, защото Украйна е най-големият производител в света. Това реагира върху цената на олиото. След началото на войната на най-големия борсов пазар за слънчогледово олио - борсата в Ротердам, от 1400 $ на звук цената се повиши до 1700 $ на звук ".
Той акцентира, че българското олио е обезпечено - има добра годишна продукция, производителите работят устойчиво, само че търговците се пробват да пробват по-висока продажна цена.

" Има олио и високите цени няма да останат за дълго. Цените на едро ще се върнат до 3,50 - 4,00 лв. за литър ".
И беше безапелационен, че при добра годишна продукция няма да има повишаване на пшеницата и слънчогледа, " внезапно повишаване на хляба и олиото не се чака ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР