Има рамков договор за танкерите с газ, офертата е ангажиращаБившият

...
Има рамков договор за танкерите с газ, офертата е ангажиращаБившият
Коментари Харесай

Бившият енергиен министър намекна за саботаж на газовите доставки

Има рамков контракт за танкерите с газ, офертата е ангажираща

Бившият енергиен министърАлександър Николов загатна, че служебният кабинет саботира контрактуваните към този момент доставки на полутечен газ. Пред той бе безапелационен, че обстановката не е трагична и няма дефицит на газ.

"Не е правилно, че няма контракт - има подписан рамков контракт с ангажираща оферта за 7 танкера с избрана компания. Въпросът е за какво, откакто са работили непрекъснато, с цел да се срещнат с документите, не са подхванали нищо за завършване на контракта ", сподели той. Николов твърди, че има обезпечен слот за разтоварване на първото карго през октомври, само че служебният министър би трябвало да разпореди окончателното сключване на документите. Търговете за слотовете за идващите доставки още не са оповестени и няма по какъв начин да са резервирани.

Николов опроверга и изказванието на наследника си Росен Христов, че даже да бъдат доставени всички танкери, природният газ отново няма да е задоволителен за облекчаване на търсенето у нас. "Нужни са 100 000 мегават часа. Азерският газ е 30 000, карго доставките - още 30 000, от Чирен могат да се вземат 15 000, останалите "Булгаргаз " може да обезпечи без проблем ", пресметна той.

Николов прикани президента Румен Радев да не се доверява на хора с невисок експертен потенциал и още по-нисък морал, без да посочи кого има поради. И предизвести, че би трябвало доста деликатно да се следи какво ще се случи с гръцката връзка за доставка на газ, която би трябвало бързо да получи Акт 16, а изборът на управление на ръководещата компания би трябвало да бъде утвърдено и от КЕВР, и от Европейска комисия.

"Ако не се завършват бързо нещата, няма да има от кое място да се достави втечненият газ, тъй като тръбите ще са заети с азерския ", сподели той. Според него, в случай че се осъществят контрактуваните от кабинета на Кирил Петков количества газ, цената на синьото гориво може да падне фрапантно от 1.10.

Снощи, 24 часа откакто стъпи в служба, служебният министър председател Гълъб Донев свика изключителна конференция, на която разказа апокалиптична картина за газовите доставки през идващите месеци. От думите му излезе, че няма обезпечен газ, а "Булгаргаз " няма и пари, с цел да се разплаща. Затова бе образуван спешен щаб, който да предложи решения "за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за надзор на цените на горивата и цените на електрическата енергия ".

Вчера ръководителят на Съвета на шефовете на "Булгаргаз " Иван Топчийски съобщи, че вратата за "Газпром " не е затворена, и евентуално ще се водят договаряния за обновяване на доставките.

През април газовата компания спря едностранно доставките за България, откакто "Булгаргаз " отхвърли да заплаща в рубли, което би било нарушаване на контракта. Натиск за обновяване на доставките на съветски газ има и от синдикатите, и от бизнес организациите. Сметките на икономистите обаче демонстрират, че е мит, че съветският газ е на ниска цена, даже доставките да бъдат обновени.

ПОЗИЦИЯ

Късно нощес от пресцентъра на „ Продължаваме промяната” разпространиха позиция, в която оповестиха за погрешни изказванията за положението на енергетиката, публикувани от новото служебно държавно управление. В известието се показва, че държавното управление на Кирил Петков е договорило нови количества полутечен газ на цени с към 30 $ по-ниски от европейските.

„ За да не сложи служебния кабинет пред приключен факт с последна договорка, то (бившето държавно управление - бел.ред.) обезпечи опция за потвърждаване или отменяне на офертата за втечнения газ до 19 август, ако наследниците му в ръководството не съумеят да обезпечат нужната инфраструктура, или съумеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ”, добавя се в позицията. И се приканва „ да не се всява боязън измежду населението”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР