Има пропаст в зоната на европейската прокуратура, заяви европейският главен

...
Има пропаст в зоната на европейската прокуратура, заяви европейският главен
Коментари Харесай

Дупка на картата: Кьовеши призна, че не може да работи в Словения

Има бездна в зоната на европейската прокуратура, съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши пред комисиите за бюджет, бюджетен надзор и цивилен свободи на Европейския парламент в петък.

, която би трябвало да разкрива злоупотреби с европейски средства, Кьовеши призна, че не може да проверява всички случаи в Словения, както и сигналите по интернационалните, свързани със страната. Причината е че Любляна още не е определила своите претенденти за европейски делегирани прокурори, които да работят по делата на място. Кьовеши назова това " рисков казус ", който заплашва финансовите ползи на Съюза.

През пролетта словенският министър председател Янез Янша анулира състезанието за европейски прокурори и освободи правосъдния министър поради подозрения за политическо въздействие върху избраните претенденти. Той даде обещание бърз нов конкурс, само че досега Словения не е определила своите европейски делегирани прокурори.

Европейската прокуратура, която стартира работа на 1 юни към този момент е приела над 2000 сигнала за възможни злоупотреби в 22-те страни, които вземат участие в нея. Работи се и по 350 следствия, като оценката за засегнатите средства от европейския бюджет по тях е 4.6 милиарда евро. Само едно от делата се отнася до съмнение за корист за 500 млн. евро, заяви Кьовеши. Тя обаче отхвърли съответна информация, защото няма право да разгласява детайлности.

50 от следствията и 10% от сигналите са трансферирани на европейската прокуратура от европейската работа за битка с измамите ОЛАФ. За разлика от ОЛАФ прокурорите на Кьовеши могат да внасят завършените следствия в съда.

Лаура Кьовеши заяви, че от юни са назначени 91 европейски прокурори от 140, от които службата се нуждае. Тя се оплака, че националните управляващи в някои страни не са доста дейни в даването на информация и прехвърлянето на случаи, които са от подготвеност на европейската прокуратура.

Новата европейска работа се нуждае и от още 70 специалисти, които да подкрепят работата й, само че не разполага с бюджет да им заплаща. Кьовеши съобщи пред Комсията за бюджетен надзор на Европейския парламент, че се нуждае от 65.6 млн. евро през 2022 година, до момента в който страните членки са й дали единствено 55 млн. и настоя за актуализация на средствата за службата за тази година, с цел да може да наеме още финансови аналитици, правни специалисти и IT експерти, които да работят по делата.

При назначението си Лаура Кьовеши съобщи, че чака 3500 случая да бъдат подадени за следствие от европейската прокуратура през първата година от работата й и по 2000 през всяка последваща.

През юни европейският основен прокурор беше в България, с цел да изиска от управляващите да дефинират нови претенденти за европейски делегирани прокурори, които да проверяват " българските " случаи, откакто преди този момент. На 18 септември Висшият правосъден съвет дефинира за европейски делегирани прокурори. Предстои европейският орган да реши дали квалификациите им подхождат на условията преди да бъдат назначени.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР