Има проблем със срещата на върха ЕС – Западни Балкани

...
Има проблем със срещата на върха ЕС – Западни Балкани
Коментари Харесай

Радев: Има проблем със срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май

Има проблем със срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкан и през май, съобщи президентът Румен Радев и добави, че България ще постави старания страните с резерви  да седнат на масата на договарянията. Такива запаси към този момент показаха Сърбия, Румъния, Кипър и Испания, поради присъединяване в срещата и на Косово. След диалози с хърватския си сътрудник Колинда Грабар-Китарович президентът разяснява и случая „ Скрипал ”. Радев бе безапелационен, че като страна ръководител на Съвета на Европейски Съюз България би трябвало да организира уравновесена политика. По думите му, с цел да предприемем последващи стъпки, трябват ясни доказателства. 
 
Според президента Румен Радев България е съумяла да върне фокуса на Европейски Съюз върху Западните Балкани и среща схващане от Брюксел . Той обаче регистрира и това, че идната през май среща на върха е изправена пред тествания.
 Президентът на България Румен Радев и хърватският му сътрудник Колинда Грабар-Китарович БГНЕС
„ Виждаме, че има проблем, към този момент изразен от някои страни и запаси. Всичко това надлежно от Испания, Румъния, Кипър, Гърция . Аз въпреки всичко съм уверен, че България ще продължи да поставя старания тези страни от Европейски Съюз да бъдат на масата. Защото видяхме, че няма различен метод да осигурим непоклатимост, сигурност и разцвет, с изключение на разговора “, сподели Радев.
 
Президентите на България и Хърватия разясниха изгонването на съветски дипломати от редица страни след случая „ Скрипал ”. Като ръководител на Съвета на Европейски Съюз България организира политика на разговор и баланс, съобщи Румен Радев.
 Президентът на България Румен Радев и хърватският му сътрудник Колинда Грабар-Китарович БГНЕС
„ Виждаме, че по този начин позиция взе и Австрия, която е идващият ръководител на Съвета на Европейски Съюз, настрана е предан член на съюзите, в които членува, Европейски Съюз и НАТО. Но това са съюзи, които се основават на доста ясни полезности. Една от тези полезности е прозрачността и с цел да предприемем последващи стъпки, ние би трябвало в действителност да получим ясни и безспорни доказателства “, сподели българският президент.
 Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович БГНЕС
Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович счита, че разговорът с Русия би трябвало да продължи . Русия е международна мощ, с която с изключение на за взаимните разногласия, би трябвало да се беседва и по доста други въпроси като интернационалната сигурност, битката с тероризма и останалите закани, с които се сблъскваме, уточни Китарович.
 
„ Политиката на разговор би трябвало да бъде единствената политика. Време е да се опитаме Европейски Съюз, нашите страни и Русия да се върнем разговор и да се придвижим към нормализация на връзките “, сподели Китарович.
 
Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович разискаха и двустранните връзки сред България и Хърватия. Търговският продан сред двете страни сега възлиза на 100 млн. евро  годишно. Двамата обявиха, че виждат сериозен  капацитет в развиването на комерсиалните връзки и туризма и анонсираха основаването на въздушна линия София-Загреб.
 Президентът на България Румен Радев и хърватският му сътрудник Колинда Грабар-Китарович БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР