Има проблем с прокуратурата в България, включително в монопола върху

Има проблем с прокуратурата в България, включително в монопола върху ...

Евродепутати: Има проблем с прокуратурата


Има проблем с прокуратурата в България, включително в монопола върху разследванията", а и начинът, по който се водят и по който е структурирана прокуратурата, създава риск от безнаказаност. Проблемът е, че прокурорът, макар и независим, не подлежи на контрол.

Това каза евродепутатът от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) София Инт Велд на пресконференцията, с която приключи двудневно посещение на делегация от комисията в България. По време на визитата евродепутатите се срещнаха с редица министри, главния прокурор Иван Гешев, националния обмудсман и неправителствения сектор.
"Не мисля, че получихме отговори на всички наши въпроси," каза Инт Велд, попитана за срещата с Гешев. Тя обаче добави, че специални въпроси са зададени по случаи като тези със снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Гешев обяснил, че не знаел да има процедура за това. По думите ѝ друг проблем са твърде широките правомощия на главния прокурор.
Инт Велд преди това нарече "изненадващо" това, че "изображенията в медиите" (с това имаше предвид същите снимки) не са разследвани. Подобни казуси не бива да стават само чрез органи като прокуратурата, а и чрез разследващата журналистика, която трябва да реагира в подобни случаи.

Източник: novinite.bg