Има пробив в системата на ЕС за бързо предупреждение за

...
Има пробив в системата на ЕС за бързо предупреждение за
Коментари Харесай

Ексшеф на БАБХ: Холандия и Белгия месеци са крили за фипронила

Има пробив в системата на Европейски Съюз за бързо предизвестие за рискови храни. Това съобщи по bTV някогашният шеф на Агенцията по сигурност на храните (БАБХ) доктор Йордан Войнов във връзка със абсурда с яйцата с фипронил, който застигна със страшна мощ и България.

" Холандия открива фипронила през декември и мълчи 6-7 месеца. Страдащи са европейските консуматори. Белгия го открива след Холандия и те мълчат. Излизат с номера, че са уведомили прокуратурата”, сподели Войнов.

Според него фермерите са употребявали този препарат заради простата причина, че инсектите са привикнали към позволените за приложимост препарати и те към този момент не работят.

" Съответно фермерите не могат да се преборят с тези вредители – бълхи, кърлежи и други Когато са нападнати от тези насекоми, животните стартират да линеят и надлежно понижава добивът на яйца от фермите. Те са обречени на банкрут и по тази причина прибягват към препарат, към който бълхите и кърлежите не са свикнали”, разясни Войнов.

Ексшефът на БАБХ предизвести, че " безсистемно се употребяват препарати и в зеленчукопроизводството ".

" Безразборно се употребяват всевъзможни химикали и това е бомба със закъснител. Въпрос на време е да избухнат и други сходни случаи”, счита и Богомил Николов от " Активни потребители”.

" Този препарат се е рекламирал като органически артикул и никой не е знаел, че прибавят и фипронил. Това е престъпен случай. Важно е в нашите ферми да се организира следствие. След като те не са употребявали фипронил, от кое място е пристигнал?”, пита бранителят на потребителите.

В студиото на bTV Николов опита сварени яйца от нечиста с фипронил партида. " При дозите, които са измерени и оповестени, няма въобще опасност”, безапелационен беше той. И успокои, че " би трябвало се изядат доста килограми, с цел да има някакъв риск ".

" Не може човек да изяде 1-2 яйца дневно и да се притеснява”, счита Богомил Николов. Д-р Войнов също бе безапелационен, че тези яйца са безвредни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР