Има признаци, че Австралия започва да побеждава коронавируса като нарастването

...
Има признаци, че Австралия започва да побеждава коронавируса като нарастването
Коментари Харесай

Австралия е символ на демокрация и свобода, но никой не вдига врява срещу мерките, които почти повалиха COVID-19

Има признаци, че Австралия стартира да побеждава ковид като повишаването на новите инфекции се забавя повече от седмица. Как се реализира това и ще продължи ли наклонността?

Австралия е записала малко повече от 6000 (6203 на 10 април) доказани случая на COVID-19 досега, като са умряли единствено 53 души от вируса до момента, а други 74 сега (10 април) са на апарати за вентилиране. Броят на новите доказани случаи дневно се движи надолу през последните 10 дни, от 460 нови случая на 28 март до 51 на 10 април.

Главният лекар на страната Брендън Мърфи (Brendan Murphy) съобщи на конференция на 7 април, че актуалната обстановка в Австралия е даже по-добра от най-хубавия сюжет, очакван от държавното управление през януари, написа offnews.bg. Но акцентира, че „ всичко това може да се обърне “, в случай че австралийците пренебрегнат въведените правила за ограничение на вируса. 

Реакцията на Австралия на пандемията значително е съсредоточена върху затварянето на нейните граници, ограничението на обществените събития и провеждането на огромни проби и следене на контактите.

Пътуването в чужбина е неразрешено, чужденците нямат право да влизат в страната, а австралийците, които се връщат от други страни, се държат в наложителна карантина в особено избрани хотели в продължение на две седмици.

Забранени са и обществените събирания на повече от двама души, а излизането от вкъщи е позволено единствено по основни аргументи като закупуване на храна и тренировки.

Досега Австралия е тествала над 300000 души или 13269 на милион към 10 април за COVID-19. Когато някой получи позитивен резултат от теста, околните му контакти се наблюдават и се задължават да се самоизолират в продължение на две седмици.

Основната причина за триумфа на Австралия евентуално са строгите й ограничавания за пътешестване, твърди Адам Камрад-Скот (Adam Kamradt-Scott) от Университета в Сидни. Около 70% от австралийците, получили позитивен резултат за COVID-19, са се заразили, до момента в който са били в чужбина, поради което е значимо да се спре този поток, споделя той, а това, че е островна страна, улеснява Австралия бързо да затвори границите си.

Социалното разграничаване, тестването и следенето на контактите са съдействали за триумфа на възбраните за пътешестване, разяснява Камрад-Скот. Освен това може и някои културни фактори да са лимитирали разпространяването на вируса, като да вземем за пример фактът, че множеството австралийци живеят в обособени къщи, а не в жилищни здания, а възрастните хора, които се нуждаят от грижи, постоянно живеят в старчески домове, а не със фамилиите си, допълзва експертът.

За разлика от доста други страни, Австралия не затвори учебните заведения, само че досега изглежда, че не са мотори на разпространяването на вируса, отбелязва Катрин Сноу (Kathryn Snow) от Университета в Мелбърн.

Въпреки тези триумфи Австралия има и някои огромни пропуски. Например тя разреши на 2700 пасажери да излязат от круизния кораб Ruby Princess на 19 март, макар че доста от тях проявяваха признаци на COVID-19. Повече от 600 случая към този момент се свързват с кораба. Някои австралийци пък подценяват рекомендациите за обществено разграничаване и се струпват на плажове и паркове.

Австралийското държавно управление съобщи, че търси способи да облекчи рестриктивните мерки, само че няма да взема никакви решения, до момента в който не разбере по какъв начин ще се развият нещата в идните седмици. Една от опциите, които се обмислят, е премахването на рестриктивните мерки в обособени щати или територии за проба, преди да се приложат измененията на национално равнище.

В момента към 10 % от австралийците, които са се заразили с вируса, не знаят по какъв начин е станало това. Въпреки че това е дребна част, елементарно би могло разпространяването на вируса в общността да излезе отвън надзор, в случай че рестриктивните мерки бъдат отстранени прекомерно рано, акцентира Хасан Вали (Hassan Vally) от Университета La Trobe в Мелбърн. " Все още не можем да се отпуснем ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР