Има приет доклад на работна група, която е изследвала възможностите

...
Има приет доклад на работна група, която е изследвала възможностите
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Три години се обясняваме в любов към АЕЦ Белене

Има признат отчет на работна група, която е изследвала опциите за създаване на 7. блок на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Работната група е установила, че такава опция има, както има и терен, на който може да бъде построена площадка, това съобщи в " Още от деня " някогашният министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров.

Той изясни, че до решението за създаване на нов блок в АЕЦ " Козлодуй " следва доста дълга процедура.

" Малко съм сюрпризиран от ентусиазма, с който държавното управление се хвърли в тази концепция, тъй като нищо ново не се е случило. Три години се обясняваме в обич към АЕЦ " Белене ". Уж търсим вложители и внезапно отиде американската посланичка в Козлодуй и в нея пламна някаква неочаквана обич към съветските реактори ", напомни Овчаров.

Позицията на Съединени американски щати не е ненадейно пламнала обич. Тук виждаме доста прецизен план какво ние ще би трябвало да платим за тази обич, разяснява той. По думите му това ще коства забавянето на построяването на нова електроцентрала в България, в случай че такава въобще бъде построена.

Второто, което ще би трябвало да платим, е очевидната цена, на която ще построяваме централата.

Съединени американски щати се оказаха в обстановката, в която 70% от новите нуклеарни мощности в света се строят от китайски и съветски компании.

" Очевидно е, че задачата, която е сложена на американските посланици, е да намерят поле за реализацията и развиването на американските технологии ", означи някогашният министър на стопанската система и енергетиката.

" Хибриден реактор по теорията на нуклеарните реактори е реактор, който употребява двете концепции - и на разделяне на ядрото, и на синтез на ядрата. И той работи с ториево нуклеарно гориво. Такъв реактор не съществува. Той беше една от фантасмагориите от началния стадий на развиване на нуклеарната енергетика. Да наричаш хибриден реактор нещо, което и сега съществува в АЕЦ " Козлодуй " - и пети, и шести реактор системите им за ръководство в огромната си част не са съветски - част от тях са на " Уестингхаус ", част на на " Сименс ", е непрофесионално. Просто използваме едно красиво фразеология ", открои Овчаров.

Румен Овчаров беше безапелационен, че не е изработен разбор дали построяването на АЕЦ " Белене " или вложението в 7-и реактор на АЕЦ " Козлодуй " ще е по-продуктивно.

Реално сега има две предложения, свързани с АЕЦ " Белене " и те са китайска и съветска, разясни той.

Овчаров удостовери, че е разговарял с премиера Борисов по енергийните въпроси, като му е обяснил, че би трябвало да се направи обширен разбор на двата разновидността по отношение на АЕЦ " Белене " и 7-и реактор на АЕЦ " Козлодуй ". Освен това стои въпросът какво вършим с 8-и блок? Овчаров акцентира, че досега подобен разбор не е изработен и няма ясно мнение по тези въпроси.

Опитваме се още веднъж да вършим благи очи на американците, без да е ясно какъв е нашият интерес, сподели той и добави, че не вижда по какъв начин пазиме сега националния си интерес.

По време на диалога в студиото Румен Овчаров разяснява и политиката на Българска социалистическа партия. Той съобщи, че на извършения от левицата конгрес, партията се е разграничила от досегашното правене на политика. По думите му в дадената обстановка значимо е какво ще се случи след изборите, като не засяга политическия пазарлък, тъй като " нещата са в действителност диаметрално противоположни - или си срещу статуквото, или си за статуквото ".

Българска социалистическа партия сама не може да завоюва изборите, тъкмо както и ГЕРБ няма да ги завоюва. Така че правилният въпрос е кой е за смяната в България и кой е за статуквото, заключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР