Има причина терминът сън за красота“ да се отнася повече

...
Има причина терминът сън за красота“ да се отнася повече
Коментари Харесай

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете

Има причина терминът „ сън за хубост “ да се отнася повече за дамите, в сравнение с за мъжете, и това не е просто културно факсимиле. Нови проучвания разкриват, че дамите приблизително се нуждаят от към 11 минути повече сън на нощ, в сравнение с мъжете. Въпреки че това може да наподобява като незначителна разлика, тя има основни последствия за цялостното здраве и благоденствие, изключително за дамите, написа .

Действат хормонални фактори

Ключовият фактор зад тази разлика са хормоните. През целия си живот дамите изпитват обилни хормонални съмнения, дължащи се на менструация, бременност и менопауза. Всеки от тези стадии може да наруши моделите на съня, което затруднява дамите да реализират качествена отмора. Според Sleep Foundation хормоналните промени, които дамите изтърпяват, могат да играят съществена роля за тяхната нараснала потребност от сън.

Д-р Айлийн Александър, експерт по женско здраве и сън, акцентира физиологичните аргументи за тези разлики, като сподели: „ Женските хормони играят голяма роля в съня. В резултат на това дамите
нормално се нуждаят от повече отмора и е по-вероятно да подремват денем, с цел да компенсират.
 iStock/Getty Images
Всъщност дамите също са с към 40% по-склонни от мъжете да страдат от бодърствуване. Нарушенията на съня, изключително по време на основни хормонални преходи, могат да бъдат по-чести при дамите, което в допълнение усилва потребността им от спомагателна отмора.

Обществени упования и тяхната роля в съня

Отвъд биологията, обществените фактори също способстват за разликата в потребностите от сън сред дамите и мъжете. Проучванията демонстрират, че дамите са склонни да поемат тежестта на домакинските отговорности и отговорностите по полагане на грижи. От пробуждане през нощта, с цел да се грижат за деца до грижи за възрастни членове на фамилията, дамите постоянно са изправени пред спомагателни условия към своето време и сила.

Това в допълнение натоварване може да усили равнищата на стрес и да способства за отмалялост, което прави качествения сън още по-голям. „ Жените нормално са тези, които стават през нощта, с цел да поддържат деца или, в някои случаи, възрастни родители “, сподели Александър пред списание *Glamour*. Този напън може да наруши съня и да затрудни дамите да поддържат оптимална когнитивна функционалност денем.

Значението на съня за здравето и действието

Докато дамите може да се нуждаят от малко повече сън, значимо е да се означи, че потребностите от сън на всеки варират според от фактори като възраст, метод на живот и изцяло здраве. Експертите предлагат множеството възрастни да се стремят към сред седем и девет часа сън всяка нощ. Получаването на задоволително сън е от решаващо значение както за мъжете, по този начин и за дамите, защото незадоволителната отмора е обвързвана с разнообразни здравословни проблеми, в това число нарушена памет, отслабена имунна функционалност и по-висок риск от хронични болести като сърдечни болести.
 iStock/Getty Images
Все отново дамите могат да се сблъскат с по-големи последствия от лишаването от сън заради неповторимата композиция от биологичен и публичен напън, който изпитват. „ Последиците от неналичието на задоволително сън са добре потвърдени и могат да имат голямо влияние както върху мъжете, по този начин и върху дамите “, сподели Александър. Въпреки това, заради спомагателните провокации, пред които са изправени дамите, може да се наложи те да бъдат по-проактивни, с цел да обезпечат съня, от който се нуждаят.

Дайте приоритет на почивката за по-добро здраве

Въпреки че разликата сред половете в потребностите от сън към момента е област, изискваща спомагателни проучвания, появяващите се доказателства са ясни: дамите приблизително се нуждаят от повече сън, в сравнение с мъжете. Независимо дали се дължи на биологични фактори като хормони или на публичните функции, които доста дами поемат, достатъчното сън е от решаващо значение за поддържане на физическо здраве, умствена изясненост и изцяло благоденствие.

За дамите, които се борят да получат съответна отмора, е значимо да потърсят помощ и да дадат приоритет на съня. Ако непрекъснато се чувствате изтощени или не получавате целесъобразните седем до девет часа сън всяка нощ, може да е потребно да се консултирате с снабдител на здравни услуги, с цел да проучите решения и да подобрите цялостното си качество на съня.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР