Има причина и зад най-невинната детска лъжа Вашето дете не просто

...
Има причина и зад най-невинната детска лъжа
Вашето дете не просто
Коментари Харесай

Защо детето започва да лъже?

Има причина и зад най-невинната детска неистина

Вашето дете не просто си измисля, а е почнало и да послъгва. И то все в едни такива обстановки, които са сложни за него.

За да се откри решение на казуса, би трябвало да се открие и в профил същинската причина. Затова преразгледайте своите условия към детето. Може би са прекомерно повишени. Постарайте се да му дадете опция искрено да показва своите негативни страсти и неприятно въодушевление. Избягвайте да му се карате дълготрайно. Направете всичко допустимо, с цел да възстановите прочувствения контакт с него и да си върнете изгубеното доверие.

Признае ли ви, че е направило беля, реагирайте оптимално умерено, обсъдете случилото се и безусловно го похвалете, че е споделило истината. Старайте се колкото може по-често да хвалите детето си, обръщайте внимание на въпросите, които го вълнуват и му казвайте какъв брой доста го обичате. А в случай че не сте в положение независимо да решите казуса с лъжите му, не се колебайте да потърсите помощ от психолог.

Как да отучите 3-5-годишните да лъжат? Преди всичко самите вие бъдете почтени – в тази възраст родителският образец има голямо значение. Разказвайте на детето случки или му четете приказки какъв брой нездравословна и рискова може да бъде лъжата. Най-добре се възприема информация, облечена в художествена, образна форма. Говорете, че доста го обичате и няма да го наказвате, в случай че ви се доверява и ви споделя истината, каквато и да е тя.

С 5-10-годишните би трябвало да помните, че към този момент имате персона с ползи и настроения, които би трябвало да почитате, в случай че желаете да измененията държанието й. Осигурете на детето в начална учебна възраст персонално пространство, защото точно стремежът към самостоятелност и автономия най-често предизвикат лъжите. Уважавайте неговите секрети, не го подлагайте на разпити. Ако ви има вяра, ще ви опише всичко по лично предпочитание. Разговаряйте постоянно, постоянно аргументирайте решенията си и избягвайте голословните забрани.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР