Има предвиждания и концепции, има предположения, че след 7 октомври

...
Има предвиждания и концепции, има предположения, че след 7 октомври
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Израелският премиер няма да е човекът, който ще намери формулата за траен мир

Има предвиждания и концепции, има догатки, че след 7 октомври няма да бъде същото, както преди 7 октомври – тогава, когато " Хамас “ реализира това варварско терористично нахлуване против територии на страната Израел. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България " арабистът проф. Владимир Чуков. " Аз съм обаче съм не толкоз песимист, колкото по-скоро съм сдържан оптимист. Защо? Защото това, което виждаме като развиване на събитията някак си ми наподобява в някаква степен на същия филм, който гледахме 2014 година. Тогава в действителност беше най-дългата война – 50 дни, като 24 дни те преговаряха. Тогава бяха на практика разрушени, да не кажа на 100%, само че в доста огромна степен тунелите на " Хамас “ – нещо, към което в действителност се стреми страната Израел. И оттогава – на практика това са 9 години, някак си нещата пристигнаха на същата обстановка, даже доста по-зле ", сподели Чуков.

Според него, това, което се вижда като предложение, най-много политическо предложение от страна на Тел Авив, от страна на премиера Бенямин Нетаняху – може да сработи, само че откакто се поуспокоят нещата, той би трябвало просто да слезе от политическата сцена. Т.е. няма да бъде той индивидът, който вероятно ще откри устойчивата политическа формула за определяне на някакъв по-траен мир.

" Един американски откривател, създател във " Форийн полиси “, изрази следното мнение: че най-вероятно след 7 октомври ще бъде тъкмо както преди 7 октомври. Т.е. би трябвало да се намерят силите, които да създадат допустимо стабилно спокойно развиване. Поне на този стадий ми се коства, че това е прекомерно оптимистично – приказвам освен за страната Израел, само че също по този начин би трябвало да бъде открита формулата измежду палестинците, само че също по този начин и измежду най-влиятелните арабски страни, които в действителност могат да спомагат за сходен вид развиване на нещата. Поне на този стадий не виждам сходно развиване. Може би още е прекомерно рано ", добави арабистът. 

По думите му, остават няколко седмици още може би дейни военни дейности.

" Ето тук имам един огромен бих споделил проучвателен въпрос: за какво да вземем за пример украинско-руската война продължава към този момент – какъв брой, повече от 18 месеца, най-вероятно ще стане и две години? Там нямате такива въпроси. Докато тук някак си не е допустимо, в случай че щете районът, в случай че щете светът да търпи сходен вид развиване на военните дейности ", добави проф. Владимир Чуков. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР