Има предпоставки до няколко седмици да се прекратят сегашните преференциални

...
Има предпоставки до няколко седмици да се прекратят сегашните преференциални
Коментари Харесай

Работодателите се срещнаха с премиера, постигнат е огромен напредък за реформите в енергетиката

Има предпоставки до няколко седмици да се прекратят сегашните преференциални контракти за изкупуване на тока от двете " американски " централи - Топлоелектрическа централа Ей И Ес Марица-изток 1 Гълъбово и Топлоелектрическа централа " Контур Глобал Марица-изток 3 ". Това се споделя в известие на Българската стопанска камара за резултатите от състояла се през днешния ден среща на четирите национално показани работодателски организации при премиера Бойко Борисов.

Срещата бе препоръчана от шефа на най-голямата работодателска организация у нас КРИБ Кирил Домусчиев.


Ето цялостния текст на известието:

„ Днес, 16 март 2018 година, се организира трета среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.

В срещата участваха ръководителят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните специалисти Константин Стаменов и Румен Радев.

Днешният диалог беше фокусиран върху две съществени тематики – бъдещето на така наречен Американски централи и заплахата от нова спекулация в енергетиката по линията на поддържане на така наречен леден запас и включването в микса на нови централи с „ преференциални цени “.

Освен това, беше разискван напредъкът по договореностите от предходните две срещи, извършени на 6 и на 21 февруари т.г.

Участниците в срещата реализираха единодушие, че би трябвало да се подхващат енергични ограничения за преустановяване на договорите с Американските централи във връзка със съществуването на непозволена държавна помощ. В хода на диалога бе установено, че е са налице всички предпоставки това да се случи в границите на няколко седмици.

Беше извършена съдържателна полемика и по отношение на оптималното ръководство на така наречен леден запас. Потвърдено бе неувеличаване на средногодишната стойност на студения запас от 500 МВт.

От страна на ръководещите беше стихотворец ангажимент в подготвяния сега пакет от законови промени в областта на енергетиката да се прибавят и такива, които да не разрешат блокиране на либерализацията на пазара, появяването на нов вид производители на сила с “преференциални цени’’ и присъединяване им в контролирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било непозволена държавна помощ.

Подчертана бе и нуждата от ускорение на правенето и приемането на национална енергийна тактика до 2030 година, учредена на реалистична макроикономическа рамка за догонващ стопански напредък.

Работодателските организации показаха своята задоволеност от постигнатия прогрес.

Участниците в срещата се договориха за продължение на работата по дискутираните проблеми “.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР