Има право г-н Анжело Дренов от МВнР, че всеки наш

...
Има право г-н Анжело Дренов от МВнР, че всеки наш
Коментари Харесай

Какво ни свързва?

Има право господин Анжело Дренов от Министерство на външните работи, че всеки наш комшия се любува на някаква общонационална концепция. И че „ нещата се разводниха ”след встъпването ни в НАТО и Европейски Съюз. Горчива истина обаче е, че двете събития „ бяха претупани ” с фанфари от висши чиновници-боязливи бюрократи, БЕЗ ВСЕНАРОДНО ДОПИТВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ.

Та подчинената политика със скулптурен знак „ ПСА/МОЧА ” от 1954 година бе сменена у нас напълно от васално-колониален аналог. Микроскопична илюстрация за сервилното ибрикчийство, например, бе паметничето на разрушителите-въздушни убийци на България през 1943-44 година Като се абстрахирам от полит-идеологемите и примитивизми, дано Давутоглу, мегали-идеите на гърчулята, на сърбите, и под. визии на другите комшии бъдат изучавани от референтите по ЮИЕ в Министерство на външните работи, задълбочено! Щом не им изискват или не подемат начинания да свършат нещо по-полезно и национално отговорно?!

Но колкото и да не подхожда на мнозина измежду нас и да звучи като анахронизъм, за финален път концепцията „ България... ” бе стартирана от Людмила Живкова във връзка 1300-годишнината от основаването на Първата българска страна . Още през 1978 година комисия показа „ Национална стратегия за развиване и съгласуваност на дейностите, свързани с 1300-годишнината... ”, описвайки тъкмо всички начинания, свързани с тържественото й отбелязване. Бяха обособени 7 основни области – „ Изкуство и просвета “, „ Просвета и обучение “, „ Наука и механически напредък “, „ Икономика “, „ Непроизводителна сфера “, „ Средства за масова информация “ и „ Международна активност “. Въпреки реакциите на очевидно неодобрение от Съюз на съветските социалистически републики, съседите и изключително на румънците с техните измислици. Разбира се, че в случай че „ принцесата ” имаше по-слабо авторитетен татко, тя нямаше да пробие с тематиката и да отстои реализацията й. Особено против „ Големия брат ”! Но очевидно Людмила Живкова е имала и посочила темперамент и воля, каквито у сегашните мижитурко-подмазвачи и козируващи полуграмотни лакеи на Голямо-ТО и на двете по-малки посолства на $-€-ви съдружници и сътрудници НЕ ВИЖДАМ.

Тогава, преди 1981 г. са били снимани някои от най-известните и сполучливи български исторически филми като „ Хан Аспарух “, „ Капитан Петко челник “  и „ Мера съгласно мера “. Организират се най-разнообразни изяви, изложения, стотици изявления. Не единствено в България, само че и зад граница. Във Велико Търново се организира Национален сценичен обзор. Българска национална телевизия излъчи 80 кино лентата от поредицата „ 1300 години България “, БНР не стихваше по тематиката. Важно място зае и строителството на величествени монументи, които и до през днешния ден остават едни от най-големите и солидни в България.Като НДК-София дружно с паметника 1300 години България ” и неоспоримите до момента Паметник на основателите на българската страна в Шумен, както и този на Незнайния войник в София.

Друга редовно крупна изява по самодейност на Л.Живкова бе Международната детска асамблея „ Знаме на мира “. Срещи на деца под мотото „ Единство, творчество и хубост “. Открита в София през 1979 година с Фестивал на детското изкуство под егидата на ООН (с поддръжката на подразделенията й ЮНЕСКО и УНИЦЕФ) с присъединяване на деца от 79 страни. До 1988 година са извършени 4 асамблеи – фестивали със срещи на общо 3900 деца от 138 страни и 14 000 деца от България. Асамблеята бе нова форма за дипломация и съдействие в името на мира . През 1990 година са закрити основаните 18 задгранични структури „ Знаме на мира “.

*А какви ги вършим през днешния ден? Произвеждаме оръжия и муниции по оспорвани руски лицензии за военни дейности сред две някогашни руски републики, заемайки страна? Вместо да се придържаме към мир!

**** Макар и историческо разбиране 1300-годишнината ни свързва. Докато част от империите с настояще си съчиняват история. Преди хората знаеха малко, само че разбираха повече. Започнаха да научават повече, само че да схващат по–малко. Вече имат достъп до доста информация, само че схващат ли доста? Особено, когато и София, и интернационалните структури са цялостни с посредствени, никому ненужни служители, които „ мъдрят ” безсмислени акции, състоящи се от пропагандни принадлежности с клишета! Вместо да „ копат компир ”или да „ чуват прасето Гошо ” на село, ни заливат с празни приказки и полезности за псевдорасово тъждество. Говорят за приемливост, подозирани да целят понижаване на международното население. Включително посредством налагане на Х-броя полове, еднополова обич и бракове. Все повече българи се твърдят, че словосъчетания като $-€-ви полезности, език на омразата и политкоректност служат за смокинов лист за прикриване на корупцията, в това число атлантико-европейска; за задушаване на националната еднаквост. А много постоянно – и на Изток, и на Запад - служат за заслон при разпалване на войни и голословна интервенция във вътрешните работи на други страни.

Вероятно и последователите на общонационална концепция по-добре схващат, че разсъдъкът в света е на изгубване. Днес не се цени познанието и „ моженето ”, а верността, персоналната лоялност, продажничеството и всичко това под концепцията за някакви измислени, неразбираеми и химерни полезности в Атлантика, Европа и оттова на Балканите?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР