Има повишаване на замърсителите на въздуха след последните пожари, но

...
Има повишаване на замърсителите на въздуха след последните пожари, но
Коментари Харесай

Екоминистърът: Има повишаване на замърсителите на въздуха заради пожарите, но са в норма


Има повишение на замърсителите на въздуха след последните пожари, само че не и превишаване на нормите им. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов по бТВ и посочи, че резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград ще бъдат известни на следващия ден.

Димов означи, че мобилните станции мерят избрани замърсители, а не всички. „ Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на премерване. Не разполагаме с такава инсталация. Това са инцидентни случаи”, съобщи министърът, представен от БГНЕС.

„ Това, което се мери като замърсители, е това, което е най-опасно за здравето”, съобщи Нено Димов. В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов – затворени, само че нерекултивирани. За да не се възпламеняват, те би трябвало да се рекултивират.

Само 31 общини са кандидатствали, с цел да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за боклуци, означи министър Димов, което е доста дребен брой, само че той го отдава на предизборния интервал и обстоятелството, че финансирането е обезпечено тази година. Що се отнася до пожара до автомагистрала „ Струма”, става въпрос за площадка за скупчване на вторични първични материали, а не за хранилище за боклуци. Ще бъде осъществена инспекция на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да реализира надзор върху площадката. Министърът разяснява и следствията от чумата по прасетата. „ Стараем се да даваме терени, които са подобаващи за загробване на умъртвените животни – надалеч от вододайни зони и без високи подпочвени води”, съобщи Димов, която означи, че в този развой е извънредно значим и последващият надзор.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР