Има повече от три флага на плажа – какво означават?

...
Има повече от три флага на плажа – какво означават?
Коментари Харесай

Има повече от три флага на плажа – какво означават?


Има повече от три флага на плажа – какво значат? Те не са единствено 3 цвята, както сме привикнали да мислим. Когато приказваме за флагове на морето, нормално считаме, че става въпрос за посочващите вълнението на морето и позволено ли е влизането в него. На брега обаче може да видите доста повече флагове от цветните и напомнящи нюансите на светофара зелен, жълт и червен байрак.

Сещате ли се за другите флагове на морето и знаете ли какво значат цветните   знамена? В разгара на лятото и на прага на най-отпускарския месец ще ви срещнем с тях, наблягайки значимостта им, както и това какъв брой е значимо да се преценявате с тях в името на личната ви сигурност.

Морето е равно като тепсия, талази не се следят, няма рискови феномени. Влизането до шамандурите е позволено за всички възрастни и за деца над 12 години без придружители, както и за деца под 12 години с компаньон. Разрешени са водните спортове, плуването с надуваеми принадлежности или просто игрите във водата.

Вниманието следва да е нараснало, лицата под 18 години да не влизат без компаньон и както цяло е добре да не влизате сами, с цел да има кой да ви помогне при потребност. Силата на вълните не е застрашителна, само че е задоволителна, с цел да ви събори и да докара до риск за живота ви. Не използвайте надуваеми продукти, пропуснете водните игри. Ако жълтият байрак ви тормози и като цяло се плашите от вълните, изберете месец юни или юли за своята отмора, защото през август се появяват ветрове, наречени мелтем, на които се дължи по-бурното море.

Червеният байрак е измежду най-неприятните и нежеланите флагове на морето. Да, знаем, че сте на морето за седмица и че желаете да му се насладите, само че аленият байрак сочи, че е извънредно рисково и може да си позволите единствено да стоите на брега до глезените. Не подценявайте морето, даже да сте опитни плувци, спазвайте възбраните, наложени от спасителите и флаговете.

По крайбрежията може да срещнете и двоен червен байрак. Той не е двоен, защото спасителят е заплеснат и е повторил флага, а сочи двойна опасност – бурно море с високи талази, съчетано с подводни течения. Подобна композиция съставлява пряка опасност за живота. При двоен червен байрак стойте по-далеч даже от самия бряг.

Освен цветните флагове на плажа се употребяват и други, които имат своето значение и ви осведомят безмълвно. Сред тях са:
Жълто-червен байрак, обозначаващ край или начало на охраняема зона.Флаг, изглеждащ като дъска за шах, сочи, че това е зона за сърфисти и е неразрешено плуването в нея.Кафяв байрак сочи съществено замърсяване на пясъчната зона или водата.Флаг с виолетов цвят предизвестява за морски жители, които не желаете да срещате.Син байрак – за природолюбителите този е обичаният измежду всички флагове на морето.
Следвайки флаговата сигнализация на плажа, можете да гарантирате своята безопасност и да се насладите на почивката си в оптималната степен. Не забравяйте да следвате напътствията на спасителите и да се преценявате с изискванията на морето. Помнете, че вашата безопасност е значима и в никакъв случай не би трябвало да рискувате живота си за едно къпане в морето.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР