Има потенциален риск София да преживее криза с боклука в

...
Има потенциален риск София да преживее криза с боклука в
Коментари Харесай

В София: Заводът за отпадъци работи наполовина, заплашва ни криза с боклука до 3 години

Има евентуален риск София да преживее рецесия с боклука в идващите 3 години, в случай че не се вземат незабавни ограничения, заяви новото ръководство на Столичният цех за отнасяне на боклуци (СПТО). Причината - заводът на процедура не извършва предназначението си.

В добавка, депото за отпадък на столицата се запълва доста по-бързо от предстоящото.

Основната цел на СТПО е да получава боклуци, да ги преработва в RDF гориво, което да продава, а остатъците да пласира в депото. Проблеми в последните няколко години има във всяка стъпка от този развой, излиза наяве от отчет на новото управление.

За последната 2023 година заводът е създал над два пъти по-малко RDF по отношение на потенциала си - вместо 185 000 тона, едвам 80 000 тона. За предходните 3 години - от 2020-та наса - са създадени 555 хиляди тона, само че едвам 229 хиляди са предадени за изгаряне, или единствено 41% от продукцията. Причината - създаденото гориво е некачествено и като такова отива на... боклука. От декември насам новото ръководство твърди, че е въвело ограничения, с които се усилва с 35% продуктивността на RDF.

Но даже и създадените количества RDF не се оползотворяват изцяло. През юни предходната година предишното управление на Следствен отдел към окръжна прокуратура е подписало контракти за продажба, само че през септември ги е прекратило - поради неспособност за финансиране. Така заводът остава единствено с един контракт за оползотворяване на горивото, като даже и той не може да бъде изпълнен в целокупност. 

“Въпреки взетите ограничения сме изправени пред неуместната обстановка да би трябвало да понижим производството на RDF, тъй като няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме пускане на нова социална поръчка за RDF и работим интензивно за повишение на неговото качеството ", уверява Николай Савов, краткотрайно изпълняващият длъжността шеф.

Това обаче води и до последния, основен проблем - клетката за депониране на боклук, която е трябвало по проект и спецификации да стигне за идващите 6 години, по всяка възможност ще се запълни единствено за 3 години. А даже и на следващия ден да стартират нужните отчуждителни процедури, планиране и създаване на нови кафези - което ще коства към 21 млн. лева - това ще отнеме около 4 години.

" Безстопанственост, безнаказаност, безхаберие - моите три думи за ръководството на завода през всичките години ", разяснява в обществените мрежи новият кмет Васил Терзиев. " Заводът е бил ръководен неефективно, с безгрижие към проблемите, които са се натрупали с години, а сигналите към общината за систематичните неуредици в работата на предприятието са били неглижирани от ръководещите. "

Той акцентира, че е наредил цялостна инспекция и обстоен одит на предприятието, който ще бъде разгласен до седмица.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР