Има последствия от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполага,

...
Има последствия от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполага,
Коментари Харесай

Кирил Петков пред bTV: Има последствия от изнесената от Цацаров секретна информация


Има последици от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполага, че казусът ще бъде предаден на прокуратурата.

Това разгласи в изявление за Мария Цънцарова в предаването „ Тази неделя “ министър председателят Кирил Петков във връзка отнетия достъп до класифицирана информация на ръководителя на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров. Ден преди да стане това, Цацров разгласи, че подава оставка като началник на Антикорупционната комисия, считано от 1 март.

На въпроса дали става въпрос за срещата в ЦУМ сред Цацаров (когато беше основен прокурор) и предприемачите Красимир Гергов и Сашо Дончев, министър председателят отговори, че знае защо става въпрос, само че би издал класифицирана информация, в случай че го разгласи.

„ Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят господин Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да споделя какви са аргументите. Беше много огромно съвпадане. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде не мога да кажа и не желая да злоупотребявам “, разяснява министър-председателят.

Той поздрави службите за това, че когато си видели неправда, без значение от индивида, са работили по разпоредбите. Напомни, че Цацаров може да апелира решението.

Оставката на основния прокурор Иван Гешев

Призива на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ към сегашния основен прокурор Иван Гешев също да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му желаят оставката, значи си прави работата министър председателят разяснява по този начин: „ Дали той някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си прави работата. Ако в действителност си дава отговор, че добре си прави работата, аз бих бил доста смутен. Другият вид е да не може да си даде оставката поради някакви други аргументи – някакви фактори, които не му разрешават да вземе това решение “.

Петков разгласи, че никой не се е свързал с него, откакто Гешев се оплака в Европейската комисия и в Съединени американски щати от политически напън и регистрира активността си в писмо от 32 страници.

Какво произтече от съвещанието на КСНС на тематика евроинтеграцията на РСМ

„ Обединихме се към обща позиция и тя е същата позиция, която аз споделих от парламентарната естрада – удостоверяваме съществуваща позиция на България и я надграждаме с тези общи групи и тематики, по които би трябвало да свършим работа “. Така министър-председателят разяснява резултата от съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 10 януари. На него се обсъждаше евроинтеграцията на РСМ.

На въпроса за какво е паднал периода от 6 месеца, който той дефинира за решение на въпроса с евроинтеграцията на Северна Македония, Петков отговори: „ Ако сме безусловно точни, срокът от 6 месеца, който аз сложих, беше за рамката, в която работните групи би трябвало да си правят работата, като веднъж на месеца се срещат. Аз в никакъв случай не съм заявявал прецизен период за едно или друго решение “.

Премиерът посочи, че периодите ще са функционалност на резултатите на работните групи.

„ Друго, по което се обединихме, е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България, е съобразена, е най-хубавото нещо за България “, добави Петков.

По думите му от РСМ ще се чака „ нулева приемливост към дискриминирането “ на популацията с българско съзнание и това сигурно ще би трябвало да се включи в конституцията им, само че въпросът е кой ще е верният миг.

„ Това не се случва с извиване на ръце, не се случва със мощ, а с градивен диалог, ясно схващане кои са нещата, от които всички може да спечелим и с взаимни отстъпки, които са възможни от двете страни “, добави министър председателят.

Кирил Петков изрично отхвърли той или различен от държавното управление да е водил диалог с представители на американското посолство за признание на македонско малцинство в България. „ За такова малцинство не може да се приказва, по тази тематика има 100-процентово твърда позиция, че тя не може да се дискутира “, акцентира той.

Присъствието на инфектирания с COVID-19 ръководител на Народно събрание на КСНС

„ Мисля, че той постъпи доста отговорно. Разбрах, че се е тествал предходния ден. Веднага, откакто се е тествал и на другия ден и е схванал, че е с ковид, на секундата го оповести на всички членове на КСНС – нито се е покрил, нито се е опитал да скрие информацията “.

Това сподели министър председателят в отговор на въпроса дали ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е имал признаци на COVID-19 преди съвещанието на КСНС и е постъпил безконтролно. Минчев прекара 6 часа в затворено пространство с първите мъже на страната и след това от Народното събрание оповестиха, че се е почувствал зле и се е тествал за ковид, а пробата е бил позитивен. Всички присъстващи на съвещанието бяха сложени под карантина.

Петков изясни, че е стоял тъкмо против ръководителя на Народно събрание и е безапелационен, че той не е бил зле по време на срещата. Петков акцентира, че е дал добър образец с това, че си е сложил бустрена доза и с помощта на това не е се е заразил от Минчев, въпреки да е стоял 6 часа тъкмо против него.

Министър ръководителят отбрани и пиарът на Политическа партия Александър Бойчев, който се е обадил на телевизионни водещи при разискването на тематиката с теста на Минчев и им се е карал.

„ По принцип никой не би трябвало да се кара на никого. Сашо Бойчев е един почтен човек, който се пали от дела в случа е видял, от негова позиция, нещо незаслужено. Но би трябвало ясно да се каже – властта няма право да се меси в самостоятелните медии “, разяснява министър-председателят.

Той даде поръчка да осветли метода на финансиране на българските медии от страна на организации и други държавни структури.

Новият проект за ограничение на епидемията от COVID-19

„ Много съм удовлетворен от проекта, който беше комплициран на масата. Той е функционалност от нещо доста действително – потенциала на интензивните кревати в лечебните заведения. Вече не приказваме за някакви числа на 100 хиляди души население, приказваме дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може “, съобщи министър-председателят.

По думите му този модел лимитира доста опцията за затваряне на учебни заведения и бизнеси.

„ Икономическите тласъци и насърчителните ограничения, които са свързани с този проект, бяха оповестени дружно с ограничаващите. Събирането в области дава опция на общини с доста малко интензивни кревати да не бъдат затваряни. Приоритетът ще са учениците, изключително децата от 1. до 4. клас., да не престават да вървят присъствено “, добави той.

Премиерът изясни, че даже в стадий 4, когато всички интензивни кревати в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн образование единствено една седмица.

Петков разяснява и новосформираната работна група от медици и статистици за възможна смяна на Коронавирус ограниченията, в която ще взе участие и доцент Атанас Мангъров, прочут с позицията си против имунизациите и ограниченията.

Премиерът посочи, че не си купува политическо успокоение, а отваря разговора.

„ Когато кажеш на едни хора, които към този момент съвсем религиозно имат вяра, че имунизациите са нещо неприятно, че нищо не схващат, не оказва помощ. Ние би трябвало да влезем в равнище на обосновка. Експертите от едната страна ще убеждават за какво нашият метод е верен, а техните специалисти ще убеждават нашите специалисти за какво нашият метод е неверен. Но този разговор е значим, другояче се стига до капсулиране на части от обществото и това подвига напрежението и експанзия “, изясни Петков.

Гледайте цялото изявление във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР