Какво означават икономическите проблеми на Китай за света

...
Има поговорка, че когато Съединените щати кихнат, останалият свят настива.
Коментари Харесай

Има поговорка, че когато Съединените щати кихнат, останалият свят настива. Но какво се случва, когато Китай е зле?

Втората по големина икономика в света, дом на повече от 1,4 милиарда души, е изправена пред множество проблеми - включително бавен растеж, висока безработица сред младите хора и пазар на имоти в безпорядък.

Въпреки че тези проблеми създават голямо главоболие за Пекин, колко важно е това за останалия свят?

Анализаторите смятат, че притесненията за предстояща глобална катастрофа са преувеличени. Но многонационалните корпорации, техните работници и дори хората, които нямат преки връзки с Китай, вероятно ще почувстват поне някои от ефектите. В крайна сметка зависи кой сте.

Победители и губещи

"Ако китайците започнат да намаляват обяда навън, например, това засяга ли световната икономика?" попита Дебора Елмс, изпълнителен директор на Азиатския търговски център в Сингапур.

„Отговорът не е толкова, колкото може да си представите, но със сигурност удря фирмите, които пряко разчитат на вътрешното китайско потребление."

Икономиката на Китай "бомба със закъснител" ли е?

Стотици големи световни компании като Apple, Volkswagen и Burberry получават много от техните приходи от огромния потребителски пазар на Китай и ще бъдат засегнати от домакинствата, които харчат по-малко. Последователните ефекти ще бъдат усетени от хилядите доставчици и работници по целия свят, които разчитат на тези компании.

Ако смятате, че Китай е отговорен за повече от една трета от растежа, наблюдаван в света, всякакъв вид забавяне ще се усети извън неговите граници.

Агенцията за кредитен рейтинг на САЩ Fitch каза миналия месец, че Забавянето на Китай „хвърляше сянка върху перспективите за глобален растеж“ и понижи прогнозата му за целия свят през 2024 г.

Според някои икономисти обаче идеята, че Китай е двигателят на глобалния просперитет е преувеличено.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР