Има основателни причини Зеленски да не се ядосва крайно на

...
Има основателни причини Зеленски да не се ядосва крайно на
Коментари Харесай

Защо Украйна е по-мека с Китай? frognews.bg

Има основателни аргументи Зеленски да не се ядосва извънредно на китайците, макар тяхното " безгранично партньорство " с Москва. Украйна желае да задържи Пекин като вложител, търговски сътрудник и евентуален медиатор, вместо да го отблъсне и да рискува Си Дзинпин да даде зелена светлина за огромен оръжеен експорт към Кремъл. Освен това през идните години дълбоките джобове на Китай евентуално също ще играят роля в подпомагането на Украйна да се възвърне от опустошенията на войната.

Си Дзинпин е на тридневна аудиенция в Русия тази седмица. Все още не е ясно какво си е споделил китайския водач с съветския президент Владимир Путин и какъв ще е резултатът от това посещаване. Растат обаче спекулациите, че Си Дзинпин може най-накрая да организира и първи телефонен диалог със Зеленски след началото на войната.

Пекин и Киев не са непознати един за различен. Преди войната Китай беше водещ търговски сътрудник на Украйна, както и голям пазар за черноморски ечемик и царевица. Азиатската страна също така влага съществено в украинска инфраструктура като пристанища и телекомуникации. В напъните си да избегне раздори с толкоз значим сътрудник, Киев даже се въздържа по време на гласуването в Организация на обединените нации предходната година за осъждането на преследването на китайското уйгурско мюсюлманско малцинство.

Показателно е, че макар че представители на Европейски Съюз и НАТО реагираха извънредно скептично на оферти от Китай кротичък проект за преустановяване на войната сред Русия и Украйна в 12 стъпки, самият Зеленски остави вратата отворена за разговор с Пекин. 

Тази позиция за Китай като евентуален кротичък медиатор провокира мощно разграничени отзиви. 

Много критици означават, че основната цел на Китай е поддържането на стратегически съюз с Русия, който може да му помогне да уравновеси демократичния Запад. Търговските опасения и имиджът й на медиатор са на второ място по-късно.

Отношенията сред двете страни обаче не са безоблачни. През последните няколко години в действителност имаше мъчителни точки сред Китай и Украйна. Най-сериозният спор беше обвързван с MotorSich - най-големият украински производител на авиационни мотори, който китайците се пробваха да купят в договорка, която западните съдружници на Украйна, в това число Съединените щати, необятно разглеждаха като опасност за сигурността. Големият боязън беше, че основна военна технология ще попадне в ръцете на Пекин.

 

През 2017 година китайската компания Skyrizon Aviation и MotorSich желаеха от Антимонополния комитет на Украйна (AMCU) да утвърди тяхното обединение. Комитетът обаче отхвърли договорката. През 2020 година, когато Skyrizon подаде друго искане до AMCU, украинското държавно управление подреди национализацията на MotorSich. Но скоро промени решението си, оставяйки производителя на мотори в невъзможност.

В отговор китайските вложители заведоха дело в интернационален арбитражен съд за възобновяване на 3,5 милиарда $ от Украйна, смятайки, че Киев е нарушил съглашение за отбрана на вложенията от 1992 година През 2021 година Skyrizon също подаде тъжба против Украйна в Хага, изисквайки Украйна да заплати 4,5 милиарда $ обезщетение.

От експлоадирането на войната Китай на думи прогласи своя неутралитет и се въздържа от гласоподаване на резолюциите за Украйна в Организация на обединените нации.

Политическите температури се покачиха в последно време, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че Пекин обмисля доставката на оръжия на Русия.

За следващ път, до момента в който Вашингтон зае твърда линия по този въпрос и тества основанията за наказания против Пекин при положение на доказани доставки на оръжие, украинците предприемаха мощно дипломатически ход.

Олег Устенко, стопански консултант на Зеленски, сподели пред POLITICO, че Украйна " няма ясна визия във връзка с глобите против Китай “. И въпреки всичко, до момента в който проруската позиция на Пекин е явна, Сергей Херасимчук, заместник-изпълнителен шеф на Съвета за външна политика Ukrainian Prism (неправителствена организация) уточни, че някои от детайлите в мирния проект на Китай провокират интерес в Украйна. 

" Разбира се, това не е кротичък проект. Някои от стълбовете са проруски. Но други са значими. Можем да ги използваме, с цел да решим личните си проблеми със сигурността ", уточни той. 

Една такава точка съгласно него е нуклеарната сигурност, където по думите му може да се приказва за " гаранции, че Русия няма да употребява нуклеарно оръжие против Украйна ". Друг въпрос може да е " демилитаризацията на Запорожката атомна централа ". 

Украйна също би могла да се възползва от китайското ходатайство по въпросите на продоволствената сигурност, защото това може да помогне за разширение на черноморската самодейност за зърно. В момента Китай е главният адресат на украинско зърно, идващо през трите коридора на съглашението на Организация на обединените нации.

Все отново обаче Херасимчук показва, че Украйна би трябвало да бъде внимателна в ухажването на Пекин и да обърне особено внимание на това какви може да са същинските стратегически цели на Китай.

 

превод и редакция: ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР