Има основания за втора вълна от безработни. Това прогнозира бившият

...
Има основания за втора вълна от безработни. Това прогнозира бившият
Коментари Харесай

Предстои ли втора вълна от безработица?

 Има учредения за втора вълна от безработни. Това предвижда някогашният обществен министър Иван Нейков. Той е стигнал до заключението на база извършени диалози с работодатели в огромни предприятия.

" Те споделят, че, като съблюдават Кодекса на труда следва да създадат така наречен всеобщо уволняване. Това е когато уволняваш повече от 10% от личния състав. Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март ", добави Нейков. 

Според него в страната съществува латентна безработица и няма данни колко са хората в неплатен отпуск. Нейков допълни, че най-малко 25-30 хиляди души са без приход. " В началото имаше по-голямо предпочитание на работодателите към мярката 60/40, само че доста от тях, в разговор с служащия, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, с цел да получава средства от бюрата по труда, в сравнение с да стои без доход ", сподели някогашният обществен министър. 

Нейков разяснява и концепцията за мярка 60 към 0 на представител от Асоциацията на индустриалния капитал. " Това е все едно индивидът е отишъл в бюрото по труда. В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се усили участието на страната ", добави той, представен от " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР