Има основание за провеждане на частната охранителна дейност и прилагане

Има основание за провеждане на частната охранителна дейност и прилагане ...

Бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев каза нещо много притеснително за селата и полицаите.

Има основание за провеждане на частната охранителна дейност и прилагане на Закона за охранителната дейност. Охранителната дейност по места се извършва изцяло от частни фирми. Това заяви бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев за Закона за частната охранителна дейност в предаването "Лице в лице" по bTV.

Припомняме, че според Закона за охранителната дейност кметовете ще могат да подписват договори с охранителни фирми, за да се борят с битовата престъпност. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд за разпоредби от закона.

"Не съм човекът, който да даде оценка на думите на главния прокурор и президента. Трябва много добре да се изследва наложената практика и нейните празноти. Тези дупки се състоят именно в това, че МВР не извършва тези функции на охрана. В някой населени места са виждали полицаи само по филмите. Никой досега не е поставял въпроса за това", добави Радев.

"Според мен нещата опират до контрол, ако МВР си вършеше работата за охраняване на хората, нямаше да се стига до много престъпления. Парадоксът е, че се наливат пари, които отиват за заплати, а не за разширяване на служителите", каза още той.

"Частните охранители са около 100 000, а те не се използват рационално от полицията. Допустимо е по закон, дори и да ни контролират. Те са ни началници, нищо, че сме в частни фирми. Частните охранителни фирми нямат право на разследване, но могат да задържат хора, да използват палки и белезници. Наистина трябва да се опази живота и имуществото на хората", коментира бившият шеф на НСБОП.

"Дори да има полиция в селото, се оказва, че в момента няма полицейски патрул и е по-добре да има частен охранител, който да вземе мерки. Законът е положителен и защото ще излязат на светло охранителните фирми, които не работят по закон. Ако МВР стъпи здраво на работещите охранителни фирми ще има напредък", завърши ген. Кирил Радев.  

Източник: blitz.bg