Има основание да се предполага, че ще има нова COVID

...
Има основание да се предполага, че ще има нова COVID
Коментари Харесай

Д-р Илиев: В момента се срещаме с няколко вида вируси - RSV, сезонните грипни вируси и SARS-CoV-2

„ Има съображение да се допуска, че ще има нова Коронавирус вълна, освен тъй като огромни маси от Азия ще пътуват. Новите разновидности са по-заразни и съумяват да заобиколят нашия имунитет, който е понижен сред вълните. При всички случаи ще имаме експорт на инфекцията “. Това предвижда пред телевизия Bulgaria ON AIR проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

По думите на проф. Христова главната причина за повишението на заболелите в Китай е отпадането на противоепидемичните ограничения по стопански и политически аргументи. „ Новият вид доста бързо се постанова – това е най-силната поръчка за нова вълна “, посочи тя.

Според специалистката броят на инфектираните ще пораства, само че инфекцията е породена от разновидността омикрон, което значи, че не се чака по-тежко протичане.

„ Завишаването на заболелите ще бъде последователно – ще обхване януари и ще се разгърне през февруари и март “, безапелационна бе проф. Христова.

Тя предизвести, че е изключително значимо хората на възраст над 70 години освен да съблюдават противоепидемичните ограничения, само че и да се имунизират. „ Тези хора са рискова група и при тях T-клетъчният имунитет е по-слаб “, сподели тя.

Същата прогноза направи и доктор Аспарух Илиев, началник на Лаборатория по инфекциозни заболявания в Берн.

Той удостовери, че преобладаващият в Съединени американски щати вид заобикаля имунитета. „ Поставянето на двувалентната ваксина, съдържаща разновидностите BA-4 и BA-5, дава относително добра отбрана. Т-клетъчният имунитет остава мощен, само че все пак би трябвало да бъде подкрепят леко при възрастните. Ако не сте преболедували омикрон и нямате бустерни дози или имате такива, само че са сложени от дълго време, е добре да се сложи и втори подобен с BA-4 и BA-5 “, предложи експертът.

Д-р Илиев обърна внимание на обстоятелството, че сега се срещаме с няколко типа вируси – респираторен синцитиален вирус RSV, естествените за сезона грипни вируси и вируса на COVID-19. „ Възможно е при циркулацията на повече от един вирус да сме инфектирани с няколко. В Европа би трябвало да са по-предпазливи към китайските туристи “, изрази мнение той.

Проф. Христова се спря на тематиката за сезонния грип. „ Ситуацията с грипа е по-сложна. Броят на инфектираните с грип нараства доста бързо “, сподели тя и означи, че с всяка минала година ползата към противогрипните ваксини се покачва и заради това те не доближават. Специалистката обаче бе безапелационна, че имунизираните изрично ще бъдат предпазени и даже и да се разболеят, ще прекарват доста по-леко.

„ Големият въпрос за грипа е сезонността – със стопляне на времето вълната последователно ще намалее “, сподели тя.

По отношение на Коронавирус доктор Илиев означи, че светът върви към преодоляване на пандемията. „ Ако Китай не ни изненада с нещо необичайно, ще останем в едно сезонно положение “, заключи експертът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР