Има основание да се атакува това решение за избор на

...
Има основание да се атакува това решение за избор на
Коментари Харесай

Олга Керелска от ВСС: Изборът на Сарафов е в нарушение на процедурата и на материалния закон

„ Има съображение да се нападна това решение за избор на изпълняващ основен прокурор. Поради това, че е взето от незапознат орган, само че и поради това, че то е взето в нарушаване на процедурата и в нарушаване на материалния закон. “

 

Това разяснява арбитър Олга Керелска от Висш съдебен съвет за изборана Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор.

Според нея сме очевидци на остарял сюжет.

„ Това е продължение на един и същи сюжет. Голямо нарушаване, което е позволила прокурорската гилдия при избора на и.ф. основен прокурор, е това, че на процедура те въобще не са разискали професионалните и нравствените качества, което е наложително.

 

Някой от тях дори поддържат тезата, че видите ли и.ф. основния прокурор има всички правомощи на основния прокурор в това число и това да сезира Конституционния съд или да взе участие и да управлява съвещанията на прокурорска гилдия “, изясни Керелска.

Тя добави, че се приготвят отчети по отношение на професионалните и етичните качества на претендента.

„ Не може с едно изречение на това съвещание те да кажат „ Това са сигнали, които още не са тествани, и ние не можем да се базираме на тях. Всеки може да пусне против всеки някакъв сигнал “, изясни Керелска.

Тя застъпи тезата, че Пленумът на Висш съдебен съвет е трябвало да направи избора. Според нея е било редно да има авансово разискване. Имало е и нарушавания в провеждането на съвещанието на Висш съдебен съвет.

Освен това Керелска съобщи, че прави усещане какъв брой скоростно са се случили нещата след указа за освобождение на Гешев на президента.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР