Има опасност слабата реколта в Бразилия, която е най-големият производител

...
Има опасност слабата реколта в Бразилия, която е най-големият производител
Коментари Харесай

Кафето може да поскъпне

Има заплаха слабата годишна продукция в Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, да увеличи цената на напитката, заяви в. " Уолстрийт джърнъл ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Бразилските фермери се борят с следствията от необикновените метеорологични условия предходната година, когато плантациите пострадаха в началото от суша, а след това и от слана. Някои от тях настояват, че реколтата от висококачествени зърна кафе от сорта арабика може да е наполовината на това, което би било в добра година. Заради негативните упования фючърсите на кафето към този момент започнаха да усъвършенстват върхове от последните 10 години. Стойността на фунт (0,45 кг) бразилска арабика се увеличи до 2,58 $ и се стабилизира към 2,23 $, което е по-висока котировка по отношение на предходните години.

Освен Бразилия от неприятното време пострадаха и плантациите в Колумбия, която също има мощно въздействие на международния пазар на експортьорите на кафе. Според някои оценки на специалистите, представени от " Уолстрийт джърнъл ", реколтата в някои ферми може да се намали съвсем двойно. Например " Минасул " (Minasul), кафееният кооператив, който сплотява част от фермерите, занимаващи се с произвеждане, закупуване и експорт на кафе, чака общият размер на продукцията през 2022 година да се свие до 1 милиона чувала (132 фунта кафе във всеки чувал) по отношение на 2,2 милиона чувала през 2020 година

Влошаващата се обстановка заплашва да спре доставките на кафе в интернационален мащаб. Проблемите не са подбудени единствено от спада на реколтата, само че и от компликации в международната логистика и нарасналата цена на транспорта. Според оценките на Международната организация за кафето размерът на потреблението на тази напитка в международен мащаб единствено ще нараства, изпреварвайки темповете на произвеждане.

На фона на тези прогнози анализаторите от рейтинговата организация " Фич " (Fitch), написа в. " Уолстрийт джърнъл " не считат, че цените ще продължат да се покачват. Според оценката им те ще се открият на приблизително ниво от 2,15 $ за фунт кафе. Въпреки това неустойчивостта на цената ще се резервира като разследване от понижението на бразилския износ и дефицита на ресурси в складовете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР