Има опасност от радикализация на хора у нас. Това е

...
Има опасност от радикализация на хора у нас. Това е
Коментари Харесай

Експерти: Има опасност от радикализация на български граждани

Има заплаха от радикализация на хора у нас. Това е една всеобща наклонност. До тези заключения доближиха специалисти по сигурност във връзка предотвратения от службите терористичен акт, квалифициран от 16-годишен възпитаник. Както към този момент стана ясно, родителите му първи забелязали, и подали сигнал, потърсили помощ.
Трябва да се изяснява какво е коренен ислям, какво е тероризъм. Най-важното е отхвърлянето на тази форма на исляма. Това съобщи специалистът по сигурността Димитър Гърдев пред Българска национална телевизия.
По думите му ограниченията, които се подхващат, целят да се попречва една реакция в бъдеще. Според него не трябва да подценяваме това, че 16-годишното момче се е подготвяло съществено, с гърмежи и всичко останало.
Журналистът Мадж Алгафари бе безапелационен, че е нужно да има хигиена в новините. „ Не знам кой е този човек, който изнесе тези данни. Не му прави чест. Самоличността на детето трябваше да бъде непокътната “. „ Детето не е терорист. Службите би трябвало да кажат дали става дума за радикализация “, добави той.
„ Интернет е най-опасното място за радикализация “, счита Алгафари. В терористичните структури няма нищо от ислямската вяра.
„ ИДИЛ има настрана звено за операции. Като видите какви са обръщенията към западния свят и към почитателите - те са напълно разнообразни. Те са направени професионално, на разнообразни езици “, разяснява специалистът по сигурността.
По думите на Алгафари методът за рекрутиране е еднакъв - постепенно, последователно, с създаване на доверие.
„ Това, че родителите са реагирали, би трябвало да се подтиква. Навсякъде службите работят по сигнали. Нямам по какъв начин да се влиза във всеки един дом. Най-важното е, че се предлага смяна на системата. Изграждането на антитерористични центрове ще оказват помощ в тази тенденция. Опитът от Съединени американски щати и Русия се оказа сполучлив. Не може едно районно ръководство да обхване всичко “, акцентира Димитър Гърдев.
„ Все още в България минаваме сред капките “, предизвести журналистът. „ Опасно е и по тази причина родителите би трябвало да наблюдават децата си какво вършат в интернет “, сподели още Алгафари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР