Има опасност от лавини в планините, предупреди синоптикОблачно с превалявания

...
Има опасност от лавини в планините, предупреди синоптикОблачно с превалявания
Коментари Харесай

Синоптик обеща сняг за Коледа в България и предупреди за голяма опасност

Има заплаха от лавини в планините, предизвести синоптик

Облачно с валежи от дъжд е времето през последните дни. Температурите също се намалиха.

" Днес преваляванията ще бъдат по-интензивни и ще обгръщат цялата страна. В Рила, Пирин и Родопите ще вали сняг. През нощта и в североизточните региони дъждът ще минава в сняг. Ще има дребна снежна покрива в Северна България - сред 3 и 5 см. В София преваляванията ще се усилят следобяд, ще преминат в сняг и ще се сътвори слаба снежна покрива до 1-3 см ", заяви синоптикът Петър Янков в " България заран ".

В петък и събота също ще има превалявания, като те ще обгръщат основно Черноморието и Североизточна България - пътните настилки ще бъдат хлъзгави. По планините ще натрупа сняг, сред 40 и 70-80 см ще бъде снежната покрива там, стана ясно още от думите на синоптика.

Всички, които ще пътуват в почивните дни за Източна България, може да минат през северните сектори. В Южна България няма да има сняг, само че пътните настилки ще бъдат хлъзгави, предизвести Янков пред Bulgaria ON AIR.

Там през днешния ден температурите ще бъдат сред 3 и 8 градуса, в идващите дни - сред 4 и 9 градуса, по Черноморието - 6-7 градуса. В неделя ситуацията се усъвършенства, само че тук-там ще има мъгли и понижена видимост - изключително в югозападните региони.

В началото на идната седмица температурите ще бъдат ниски - от минус 2 до 3 градуса. Очакват ни мъгли и ново заоблачаване с превалявания. Очакват се повече превалявания и в Южна България.

" Ще има сняг за Коледа, изключително по планините. В обитаемоте места снежната завивка ще се топи. Очакват се снеговалежи сред 18 и 22 декември. За Коледа може да се чака снежна покрива. В края на коледните празници се чакат валежи от сняг. Вятърът е по-слаб, няма да се образуват виелици ", изясни Янков.

В навечерието на 8 декември синоптикът насочи зов към всички студенти скиори да внимават и да се пазят от неразрешените сектори, защото лавинната заплаха е налице.

" Декември ще бъде динамичен във връзка с преваляванията в Европа. Бих посъветвал сънародниците ни да си останат в България. Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат към минус 5 градуса. Има наклонност за по-топли зими, само че тази зима ще бъде с повече сняг и по-екстремни температури за Европа. Очакват се повече превалявания и по-ниски температури ", сподели още Петър Янков.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР