Има опасност да се завърнем в предантибиотичната ера. Това заяви

...
Има опасност да се завърнем в предантибиотичната ера. Това заяви
Коментари Харесай

Експерти предупреждават: Има опасност да се завърнем в предантибиотичната ера

Има заплаха да се завърнем в предантибиотичната епоха. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. доктор Румяна Марковска-Давидкова, която работи в Катедрата по здравна микробиология на Медицински университет – София.

„ Трябва да бъде ясно, че не може безотговорно да се употребяват антибиотици, изключително след новите разработки, които са по отношение на чревния микробиом и огромното многообразие на болести, които са вследствие на несъответствието на чревния микробиом, като да вземем за пример метаболитен синдром, неалкохолна стеатоза на черния дроб и доста други болести “, съобщи проф. Марковска-Давидкова.

Микробиологът уточни като най-сериозни болести вътреболничните инфекции, макар че те не са най-чести. „ Но те са най-значими, тъй като има прекалено много полирезистентни микроорганизми в лечебните заведения, а към този момент изолираме и панрезистентни, да вземем за пример Клебсиела пневмония, и при съществуването на панрезистентни се връщаме в предантибиотичната епоха. И на практика дори не би имало опция да има хирургия, изключително в случай че набъбнат честотите на устойчивост “, изясни проф. Марковска-Давидкова.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР