Има опасения, че маймунската шарка (вариола) ще стигне и до

...
Има опасения, че маймунската шарка (вариола) ще стигне и до
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Маймунската шарка ще стигне и до България

Има опасения, че маймунската шарка (вариола) ще стигне и до България. Това каза доц. Любомира Гломб. 

" Някаква инфекциозна болест, където и да е по света, значи, че рано или късно ще пристигна в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни заболявания е в подготвеност да посрещне първия случай. Няма да го посрещнем с наслада “, добави вирусологът.

По думите ѝ контролът е в ръцете само на епидемиологичните служби.

" Първо, човек, който има признаци, е добре да каже на доктор и той да реши какво е това. За момента това, което е известно от към този момент над 2000 случая по света, не е тежко заболяване. Минава с обикновени средства, има лекарство, което е разрешено за приложимост при заболяването, само че за момента не е нужно “, изясни доцент Гломб пред bTV.

Завръща ли се COVID-19?

" За страдание, броят на имунизираните хора (със приключен имунизационен цикъл) в България не можа да надвиши 30%. По този индикатор сме на срамно ниско равнище. Това е ситуацията и би трябвало да се оправяме с събитията. За година и половина, откогато сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те провокират не е дългогодишен, само че те защищават от тежко протичане, влизане в болница, интензивно поделение и гибел. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с цялостен имунизационен статус “, съобщи доцент Гломб.

По думите ѝ високият % новозарзени през последните дни се дължи на това, че се вършат малко Коронавирус проби.

" За благополучие това, което виждаме, е, че в лечебните заведения няма натоварване “, добави вирусологът.

Доц. Гломб добави, че от есента ще има нови ваксини.

" Работи се по комбинирана грип-COVID-19 ваксина, тъй че приложението да е единствено една за улеснение на пациента “, сподели още тя.

Тя изясни, че се работи и по бивалентна ваксина.

" Омикрон “ ни сподели, че не трябва да лягаме на лаврите за груповият имунитет. Той бързо избледнява, не трябва да лягаме на лаврите, че " аз съм преболедувал, по тази причина няма да ме хване. Защото без значение, че общо инфекцията протича по-леко, това не е по този начин за хората от рисковите групи “, добави вирусологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР