Има около 95% вероятност Земята да се затопли с над

...
Има около 95% вероятност Земята да се затопли с над
Коментари Харесай

Има 95% вероятност Земята да се затопли необратимо

Има към 95% възможност Земята да се затопли с над 2 градуса по Целзий до 2100 година, което ще докара до необратими последствия. Това демонстрират резултати от изследване на учени от университетите на Вашингтон и Калифорния, оповестено в сп. Nature.

Учени: Трябва да махнем въглеродния диоксид от атмосферата незабавно

Светът има 3 години да спре световното стопляне

Подобно стопляне се счита за сериозна точка, след която измененията в климата ще са пагубни. Дори Парижкото съглашение за климата, което имаше за цел стопляне от най-много 1.5 градуса за този интервал, няма да е задоволително, в случай че се извърши напълно, което наподобява малко евентуално. Според специалистите, рестриктивните мерки и намаляването на нездравословните излъчвания в световен мащаб би трябвало да са по-големи.

Какъв е бъдещият климат на България

Авторите на изследването чакат, че по-реалното приблизително стопляне на Земята за този интервал ще е 3.2 граудса по Целзий. В разбора са взети поради прогнози за растежа на популацията на земята, увеличението на Брутният вътрешен продукт и съответните въглеродни излъчвания, които ще са резултат от този растеж.

Друго изследване на Метеорологичния институт "Макс Планк " в Хамбург, Университета на Колорадо и отдела по физически науки на американската Национална администрация по океани и атмосфера има по-консервативна прогноза, само че също не е позитивна. Според него даже и светът незабавно да спре да създава въглеродни излъчвания изцяло, стоплянето за същия интервал ще е към 1 градус. Това изследване е направено не посредством прогнози за бъдещото развиване, а на историческите данни досега. Те са абсолютния най-малко, като върху него би трябвало да се прибавят и спомагателните излъчвания от бъдещото развиване на стопанската система и света.

Оптимистично и песимистично проучване за ледниците

Регулирането на нездравословните излъчвания от планетата става много по-бавно и тя не нуждае от помощ, в случай че човечеството не желае съществено стопляне на климата, което ще докара до много проблеми. Сред тях са горещи талази, които ще са непоносими за хората, внезапно повишение на морското равнище, което ще потопи крайбрежните градове. Самите океани ще станат горещи и киселинни, предвижда екологът Бил Макибен пред онлайн изданието BusinessInsider.

Това е песимистичният вид, който към момента може да се избегне, въпреки и това да става все по-трудно. Необходими са бързи и по-мащабни дейности за понижаване на нездравословните излъчвания. И двете групи учени споделят, че съответните дейности могат да лимитират стоплянето до 2.5 градуса, което ще понижи неподходящите последствия. Освен това учени по света работят по технологии и способи за добиване на въглеродния диоксид от атмосферата и неговата преправка или най-малко предпазване. За да има действителни резултати обаче ще е належащо дейното присъединяване на всички.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР