Има огромен риск за навлизане в инфлационна спирала. За това

...
Има огромен риск за навлизане в инфлационна спирала. За това
Коментари Харесай

Подуправител на БНБ: Има огромен риск за навлизане в инфлационна спирала

Има голям риск за нахлуване в инфлационна серпантина. За това предизвести Калин Христов  Калин Христов Калин Христов е министър на финансите на България от 12 март до 29 май 2013 година   Калин Христов, подуправител на Българска народна банка по време на конгрес, отдаден на рисковете и изгодите от приемането на страната ни в еврозоната.

Христов настоя за таргетирани ограничения за най-уязвимите групи в обществото, а не за механично използване на антиинфлационни ограничения. Трябва да се оказва помощ на тези, които са най-уязвими, добави той и посочи, че хората като него нямат потребност от антиинфлационни ограничения. По думите му международната история демонстрира, че висока инфлация се стопира с позитивни действителни лихви и криза. 

Подуправителят на Българска народна банка приказва за инфлацията в международен мащаб. 

За да дефинираме политики и ограничения, ние би трябвало да разбираме нейната природа, диагнозата на настоящата инфлация е, че ние имаме една от най-трудните за надзор, сложна за ръководство и сложна за угнетяване инфлация, сходна на тази, която е имало през 70-те години до началото на 80-те години. В световен мащаб тя е комбиниране на два фактора шокове, както ги назоваваме – световни фактори на предложение /цени, вериги на доставки, увеличение на разходите/ и световно стесняване на работната мощ, изразяващо се в стесняване на предлагането на труд и въпреки това - потрес на търсенето доста мощно и неустойчиво надуване на търсенето в резултат на неверна фискална и парична политика в главните стопански зони- Съединени американски щати и еврозоната, обясни Христов. Той означи, че до 2030 година нашата работна мощ ще се свие с 10 процентни пункта. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР